Sivut

keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Leiriohjaajan matkassa

Leirikesä. Paljon lapsia, joista jokaisella on omat toiveet, tarpeet, tavat ja temput. Leireiltä löytyy kuitenkin aina sellainen henkilö, joka osaa huomioida jokaisen yksilönä ja rakentaa juuri sopivan leiriviikon. Niin kuka? Leiriohjaaja tietysti. Ohjaajan työ on suunnittelua, järjestelyä, aikatauluja ja asioiden muistamista. Mutta mikä tärkeintä, se on mukana olemista, elämysten luomista, huolehtimista ja kiinnostumista. Toki leiriohjaajan työ voi välillä myös olla silkkaa paimentamista ja katastrofien välttämistä. Jokaisella leirillä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista; yleensä positiivisessa mielessä, mutta joskus myös negatiivisessa. Välillä pääsee myös kuulemaan niin tyhmiä kommentteja, että itseäkin naurattaa vain siksi, että ei edes tiedä mikä niissä naurattaa. Mutta juuri se on se, mikä ohjaajan työssä on niin mahtavaa. Vaikka on kiire ja vastuuta paljon, tulee silti pakostakin elettyä hetkessä lasten kanssa.

Lastenliitolla toimii useita motivoituneita ja innostavia leiriohjaajia ympäri Suomea. Ohjaajilla on todella suuri vaikutus siihen, minkälaisia leirejä järjestetään ja kuinka paljon lapset niistä nauttivat. Yksi esimerkki innostavasta ohjaajasta on Turun Lastenliitolla tänä kesänä jo toista vuotta toimiva leiri-, kerho-, ja tapahtumaohjaaja Katri. Toisen leirikesän myötä Katri on päässyt leireillä vastuuohjaajaksi. Koska vastuuohjaajan työ on monipuolista ja laaja-alaista, päätimme kysyä Katrilta muutaman kysymyksen. Halusimme kuulla hänen kokemuksistaan leiriohjaajana sekä mietteitä siitä, miksi ohjaajaksi kannattaisi ryhtyä ja mitä siitä itse saa.

Mikä on parasta ohjaajana toimimisessa?

Ehdottomasti parasta on yksinkertaisesti päästä toimimaan lasten kanssa! On myös hienoa nähdä, miten lyhyessä ajassa leiriläisistä tulee yhtenäinen porukka ja jokainen saa uusia kavereita. Lapsilta saa myös ihanan suoraa (yleensä positiivista) palautetta, mikä tekee työnteosta todella mukavaa!

Mikä sitten on haastavinta tai huonointa?

Vaikka on todella palkitsevaa nähdä, miten nopeasti lapsiporukka ryhmäytyy, se voi myös olla välillä todella haastavaa. Lisäksi lasten jatkuva rajojen kokeilu sekä auktoriteetin saaminen ja ylläpitäminen voi olla joskus väsyttävää.

Miksi kannattaisi ryhtyä leiriohjaajajaksi? Ja miksi juuri Lastenliitolla?

Ohjaajana toimiminen on todella arvokas kokemus, jossa oppii paljon itsestään ja muista. Lasten kanssa toimiminen on palkitsevaa.
Lastenliitolla leiriohjaajana toimimisessa parasta on se, että kynnys toimintaan tulemiselle ei ole matala pelkästään leiriläisille, vaan myös ohjaajille. Työilmapiiri on aina todella hyvä ja kasassa on loistava porukka!

Mikä on onnistuneen leirin salaisuus? 

Hyvät ohjaajat, jotka tykkäävät työstään! Lisäksi monipuolinen, lasten ehdoilla tehty leiriohjelma vaikuttaa paljon. Siitä tietää, että leiri on onnistunut, kun viimeisenä päivänä leiriläisiä harmittaa, kun leiri loppuu!

Katri on päässyt Lastenliiton töissä harjoittelemaan myös kokoamistaitojaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti