Sivut

perjantai 28. kesäkuuta 2019

Järjestöesittely: Helsingin Lastenliitto

Heippa täältä Helsingistä! 


Meillä Helsingin Lastenliitolla toimintaa on jo melko paljon ympäri Helsinkiä, joten oletkin jo saattanut kuulla meistä aiemmin. Järjestämme kesäisin ja koulujen loma-aikoina Helsingin alueella päiväleirejä ja (ainoana Lastenliiton piirinä) myös yöleirejä, syys- ja kevätlukukaudella teemakerhotoimintaa sekä lakisääteistä iltapäivätoimintaa 1-2 luokkalaisille ja erityisentuen lapsille. 

Tällä hetkellä vietetään viimeistä kesäleiriviikkoa ennen kesälomalle siirtymistä. Kesälomastamme huolimatta ilmoittautuminen syksyn kerhoihin on käynnissä koko kesän - meillä onkin syksyksi yli 100 kerhopaikkaa tarjolla: muskaria, touhu- ja tenavajumppaa, sporttikerhoa, värikylpyä, taidepajaa, showtanssia ja tämän vuoden uutuutena myös perhe- ja satujoogaa! 

Helsingin Lastenliitolla työskentelee tällä hetkellä toimistolla toiminnanjohtaja Pirjo, toiminnanohjaaja Piia sekä iltapäivätoiminnankoordinaattori Sini (yhteystietomme löytyvät Lastenliiton nettisivuilta). Lisäksi työllistämme monia kymmeniä ohjaajia vuosittain. 

Alla kartta alueista, joissa meillä on tällä hetkellä toimintaa: 



Mikäli emme vielä toimi lähialueellanne ja kaipailisitte sitä, meille voi esittää kerho- ja leiripaikka ja -aihe toiveita milloin vain! 

Ihanaa kesää! 

torstai 27. kesäkuuta 2019

Lastenliittolainen esittäytyy: Gether Vivolin

Lastenliittolaisista esittelyvuoroon pääsee tällä kertaa Helsingin Lastenliitolta Gether Vivolin.



Kuka olet ja mitä teet?
Olen Gether Vivolin. Ammatiltani olen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja. Aloitin Lastenliitolla työskentelyn vuonna 2017 syksyllä ensin kerhon-ohjaajana ja siitä sitten vuoden 2018 alussa myös iltapäivätoiminnanohjaajana. Olen myös muutamalla Lastenliiton leireillä toiminut ohjaajana.



Mikä olisi sinun supervoimasi?
Erittäin hyvä kysymys? Varmaan rauhallisuus on minun supervoimani, koska se ilmenee luonnollisesti työskentelytavassani, kun työskentelen lasten parissa. (Tai näin ainakin olen työkavereilta kuullut.) Omat pikkusisarukset ja lapsuudenkodissa ollut kasvatustapa saattavat olla vaikuttavia tekijöitä tähän asiaan, jonka takia rauhallisuus tuli ensimmäisenä itselleni mieleen.



Mikä on parasta Lastenliitossa?
Mielestäni parasta on ollut hyvä työyhteisö ja työkaverit, mutta myös se, että on päässyt toteuttamaan itseään sekä tekemään juuri sitä työtä, mistä on aidosti itse kiinnostunut.



Lastenliiton hastag tunniste on #kivaayhdessä. Mikä olisi sinun suosituksesi perheiden kivaa yhdessä -ajalle?
Itse suosittelen vahvasti viettämään aikaa perheen kesken ja tekemään sekä kokeilemaan erilaisia asioita, vaikka ihan pieniäkin asioita keskellä arkea, koska yhdessäoloa kannattaa vaalia. Yhdessäolo virkistää mieltä kiireen keskellä ja saa hyvälle mielelle! Mikäli mahdollista, niin kannattaa puhelinkin jättää pois kokonaan yhdessäolon ajaksi, nimittäin tällöin nauttii itsekin kokemuksesta paremmin!


maanantai 24. kesäkuuta 2019

Somenuorena lastenliitolla


Tänä vuonna Lastenliitto otti ensimmäistä kertaa kesäsomettajia töihin. Somenuorena olen päässyt kuvaamaan leirien tunnelmaa Lastenliiton sosiaalisen median kanaviin. Työpäivien aikana kiertelin Vantaan kesäleirejä ja päivitin kuvia pääasiassa eniten Instagramiin.

Lastenliiton kesätyöpaikkailmoituksen huomatessani työ kuulosti jo unelmaduunilta! Tykkään kuvaamisesta ja viihdyn hyvin lasten seurassa. Olin varma siitä, että työ sopisi hyvin minulle. 

Työ ei pelkästään ollut kuvien räpsimistä, vaan myös lasten kanssa seurustelua. On hyvä tulla tutuiksi lapsille, ennen kuin alkaa kuvailemaan heidän toimintaa. Päivittäin kohtasin uusia lapsia ja ohjaajia. Lapset ottivat minut hyvin vastaan ja esittelivät innoissaan töitään ja temppujaan.





Kun vesisotaa oli tarpeeksi kuvailtu, ryhdyin myös mukaan leikkiin. Pääsin myös avustamaan pienissä tehtävissä, esimerkiksi kasvomaalauksessa.

Lastenliiton somettajana kohtasin myös haasteita. En ole ammattivalokuvaaja tai vloggaaja, mutta parasta olikin, että kuvat saivat olla oman vision näköisiä. Oli tärkeää pohtia, millaista sisältöä tuottaa ja mikä olisi kiinnostavaa.

Kesäsomettajan työssä parasta oli päästä ikuistamaan leiritapahtumia muiden ihmisten nähtäväksi. Mielestäni on mukavaa, että vanhemmat voivat seurata lapsien puuhastelua leireillä. Sosiaalisen median kautta tavoittaa ihmisiä vaivattomasti ja seuraamalla Lastenliiton somekanavia @lastenliitto pääsee tutustumaan tarkemmin Lastenliittoon.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. 

Kiitos Lastenliitolle ja OP:lle mukavasta kesätyöstä!

#KesäduuniOPnpiikkiin #kesätyö

- Katariina















keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Vantaan Lastenliiton leirikesä kesäsomettajan silmin

Lastenliiton kolmas leiriviikko on polkaistu käyntiin. Vantaan Lastenliiton kesäleirejä on tällä viikolla käynnissä kolme ympäri Vantaata ja jokaisella leirillä on oma teemansa, jonka merkeissä puuhaillaan.

Tänä vuonna Lastenliitto otti ensimmäistä kertaa kesäsomettajia töihin. Somenuorena olen päässyt kuvaamaan leirien tunnelmaa Lastenliiton sosiaalisen median kanaviin. Menneen leiriviikon teemoja ovat olleet Velhokoulu, Kesäleirifestarit, Keittiöapureiden kesäleiri, Lajitestaajat ja Pelastakaa avaruusolio Alvar.

Nikinmäen koululla lajitestaajat pääsivät kokeilemaan erilaisia joukkuelajeja ja liikunnallisia leikkejä. Ohjelmassa oli muun muassa joogaa, sählyä, sulkapalloa ja temppuilua.







Pelastakaa avaruusolio Alvar! -leirillä tutkittiin, liikuttiin ja askarreltiin avaruusteeman mukaisesti. Oli hienoa huomata, kuinka hyvin lapset oppivat planeettoja ja käyttivät mielikuvitustaan leikeissään.


Päiväkummun koululla järjestettiin kesäleirifestarit. Ohjelmassa oli monenlaista toimintaa. Alueelle pystytettiin teltat ja aluetta koristeltiin leiriläisten töillä sekä ilmapalloilla. Mukaan kuuluivat myös festaripassit, jättisaippuakuplat, festaritiipii, ystävärannekkeet ja kasvomaalaukset.




Jokainen sai oman vastuupisteen kesäfestareilla!



Jättisaippuakuplien teko oli monen leiriläisen lempipuuhaa.



Festarialueelle pystytettiin teltat.



Leiriläisten teoksia ripustettiin puihin.



Leiriviikko on ollut helteinen ja vilvoittelemaan on päästy leikkimällä vesisotaa. Leikkiin mukaan ryhtyi leiriläisten lisäksi niin ohjaajat kuin kesäsomettajakin.









Kiitos kuluneesta leiriviikosta leiriläisille ja ohjaajille! Leirikesä jatkuu ja lisää leirien tunnelmaa pääsee seuraamaan mm. Lastenliiton Instagramista @lastenliitto.
















keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Leiriohjaajan matkassa

Leirikesä. Paljon lapsia, joista jokaisella on omat toiveet, tarpeet, tavat ja temput. Leireiltä löytyy kuitenkin aina sellainen henkilö, joka osaa huomioida jokaisen yksilönä ja rakentaa juuri sopivan leiriviikon. Niin kuka? Leiriohjaaja tietysti. Ohjaajan työ on suunnittelua, järjestelyä, aikatauluja ja asioiden muistamista. Mutta mikä tärkeintä, se on mukana olemista, elämysten luomista, huolehtimista ja kiinnostumista. Toki leiriohjaajan työ voi välillä myös olla silkkaa paimentamista ja katastrofien välttämistä. Jokaisella leirillä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista; yleensä positiivisessa mielessä, mutta joskus myös negatiivisessa. Välillä pääsee myös kuulemaan niin tyhmiä kommentteja, että itseäkin naurattaa vain siksi, että ei edes tiedä mikä niissä naurattaa. Mutta juuri se on se, mikä ohjaajan työssä on niin mahtavaa. Vaikka on kiire ja vastuuta paljon, tulee silti pakostakin elettyä hetkessä lasten kanssa.

Lastenliitolla toimii useita motivoituneita ja innostavia leiriohjaajia ympäri Suomea. Ohjaajilla on todella suuri vaikutus siihen, minkälaisia leirejä järjestetään ja kuinka paljon lapset niistä nauttivat. Yksi esimerkki innostavasta ohjaajasta on Turun Lastenliitolla tänä kesänä jo toista vuotta toimiva leiri-, kerho-, ja tapahtumaohjaaja Katri. Toisen leirikesän myötä Katri on päässyt leireillä vastuuohjaajaksi. Koska vastuuohjaajan työ on monipuolista ja laaja-alaista, päätimme kysyä Katrilta muutaman kysymyksen. Halusimme kuulla hänen kokemuksistaan leiriohjaajana sekä mietteitä siitä, miksi ohjaajaksi kannattaisi ryhtyä ja mitä siitä itse saa.

Mikä on parasta ohjaajana toimimisessa?

Ehdottomasti parasta on yksinkertaisesti päästä toimimaan lasten kanssa! On myös hienoa nähdä, miten lyhyessä ajassa leiriläisistä tulee yhtenäinen porukka ja jokainen saa uusia kavereita. Lapsilta saa myös ihanan suoraa (yleensä positiivista) palautetta, mikä tekee työnteosta todella mukavaa!

Mikä sitten on haastavinta tai huonointa?

Vaikka on todella palkitsevaa nähdä, miten nopeasti lapsiporukka ryhmäytyy, se voi myös olla välillä todella haastavaa. Lisäksi lasten jatkuva rajojen kokeilu sekä auktoriteetin saaminen ja ylläpitäminen voi olla joskus väsyttävää.

Miksi kannattaisi ryhtyä leiriohjaajajaksi? Ja miksi juuri Lastenliitolla?

Ohjaajana toimiminen on todella arvokas kokemus, jossa oppii paljon itsestään ja muista. Lasten kanssa toimiminen on palkitsevaa.
Lastenliitolla leiriohjaajana toimimisessa parasta on se, että kynnys toimintaan tulemiselle ei ole matala pelkästään leiriläisille, vaan myös ohjaajille. Työilmapiiri on aina todella hyvä ja kasassa on loistava porukka!

Mikä on onnistuneen leirin salaisuus? 

Hyvät ohjaajat, jotka tykkäävät työstään! Lisäksi monipuolinen, lasten ehdoilla tehty leiriohjelma vaikuttaa paljon. Siitä tietää, että leiri on onnistunut, kun viimeisenä päivänä leiriläisiä harmittaa, kun leiri loppuu!

Katri on päässyt Lastenliiton töissä harjoittelemaan myös kokoamistaitojaan!


perjantai 7. kesäkuuta 2019

#kivaayhdessä -vinkki: Ploggaus


Keskiviikkona 5.6. vietettiin Maailman ympäristöpäivää. Ympäristöä olisi hyvä huomioida joka päivä, ja siksi jaammekin nyt vinkin, jonka avulla pystyy tekemään hyvää sekä itselleen että ympäristölle samanaikaisesti. Kyseessä on ploggaus, eli niin sanottu roskajuoksu! Ploggauksessa kerätään roskia lenkkeilyn lomassa, oman kulkureitin varrelta. Se on siis helppo ja hauska tapa edistää omaa terveyttä ja puhdistaa lähiympäristöä. Ploggauksesta saa helposti hauskan yhteisen hetken perheen kesken, ja sitä varten voi nyt ladata myös oman ploggaushaasteen tästä.



torstai 6. kesäkuuta 2019

Lastenliittolainen esittäytyy: Amos Yliskylä

Lumislimeä ja saippuakuplasauvoja Hämeenlinnan kerhotoiminnassa!

Hämeen Lastenliitto tarjoaa kerhotoimintaa omana kerhotoimintanaan, mutta myös ulkopuoliset tahot, kuten koulut ja yhdistykset, voivat tarjota tietyille lapsiryhmille monipuolista ja laadukasta kerhotoiminnan ohjausta. Hämeenlinnasta löytyy muun muassa Jukolan koulu, joka on tarjonnut Hämeen Lastenliiton kautta kerhotoimintaa 1. - 6.luokkalaisille oppilailleen lähes koko edellisenä lukuvuotena. 2018 –2019 lukuvuotena Jukolan koululla pyöri askartelu- ja kädentaitotoimintaan painottuva kerho sekä erittäin pidetty tiedekerhotoiminta. 

Kerhoihin ilmoittautuminen toimii joko koulun tai Lastenliiton ilmoittautumislomakkeen kautta. Kerhoihin mahtuu noin 8 – 12 oppilasta ja kerholaiset otetaan kerhoihin ilmoittautumisjärjestyksellä. Pyrimme myös tarjoamaan kerhoa monipuolisesti eri oppilaille, jotta mahdollisimman moni kerhohalukas pääsisi osallistumaan maksuttomaan kerhotoimintaan. 

Kerhot pyörivät koulun tutuissa tiloissa lähes heti koulupäivän jälkeen. Hämeen Lastenliiton kerhokoordinaattorille voi aina esittää teema-, aika- ja paikkatoiveita sähköpostitse osoitteeseen: kerhokoordinaattori.hame@lastenliitto.fi. Kerhokoordinaattori ottaa kaikki ehdotukset ja toiveet huomioon ja pyrkii mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan ne. Parhaillaan kerhokoordinaattori ideoi syksyn kerhoja, joten ehdotuksia otetaan mielellään vastaan. 

Jukolan koulun kerhoihin on osallistunut innokas ja iloinen 2. luokkalainen Amos Yliskylä, joka suostui kerhokoordinaattorin haastatteluun kevään toiseksi viimeisellä kerhokerralla tiedekerhossa. 

Amos kertoo, että oli aluksi ilmoittautunut askartelu- ja kädentaitokerhoon syksyllä 2018, mutta siirtyi keväällä tiedekerhoon omien kiinnostuksensa johdosta. 

“Koska mua kiinnostaa vähän enemmän tällainen tiede”, Amos kertoo.

Amokselta kysyttäessä, mitä tiedekerhossa onkaan koko kevätkautena tehty, ei hän meinannut muistaa. Onneksi kerhossa tehdään ja täytetään tiedekansiota, mistä voikin kerholainen muistutella ja tarkistella menneitä temppuja ja juttuja. Tiedekansion saa kerholainen viedä kotiinsa kerhon viimeisellä kerralla.

Slime on ensimmäinen tiedetemppu, minkä Amos kylläkin muistaa tehneensä! Slime, slaimi, lima onkin monen kerholaisen mieleinen puuha tiedekerhossa. 

Amos kertoo, että ensimmäinen slime epäonnistui askartelukerhossa.

“Se ensimmäinen slime oli vähän sellainen limanen. Ei se onnistunut niin hyvin”. 

Onneksi harjoitus tekee mestarin, tuumataan yhdessä Amoksen kanssa. Ohjaaja oli kuullut askartelu- ja kädentaitokerholaisten toiveet ja kyseisessä kerhossa päästiin kokeilemaan myös oman slimen tekoa, vaikkakin slimeä pääsee testailemaan pääasiassa tiedekerhoissamme.

Amoskin monen muun kerholaisen tapaan harmitteli, ettei kotona oikein voi tiedetemppuja tehdä, kun kotoa ei löydy kaikkia välineitä. Onneksi kerhossa pääsee kokeilemaan uusia, erilaisia juttuja ja sotkujen aiheutuessa yhteisvoimin sitten siivotaan.

Myös lumislime oli Amoksen mieleen. Lumislimen tarkempi ohje löytyikin myös Amoksen omasta tiedekansiosta, vaikkakin ohjeet olikin kirjoitettu salakielellä.








































Lumislaimi voidaan tehdä vain talvisin, kun pihalla on lunta. Lisäksi Amos suosittelee hanskojen käyttöä, ettei kädet jäädy lumislaimia tehdessä. Ohjeissa taikaliemi tulee räjäyttää niin, että liemi kuohuu ja kuplii kupin yli lumelle. Ylimenevä taikaliemi kerätään uuteen kuppiin, johon laitetaan lisäksi tavallista lunta. 

Toukokuisella kerhokerralla kerholaiset eivät päässeet enää lumislaimia tekemään, mutta he olivat saaneet valmiiksi upeat saippuakuplasauvat, joita haastattelun jälkeen päästiin koko kerhon voimin testaamaan aurinkoiseen ulkoilmaan.






Toimintaamme tukevat muun muassa Hämeenlinnan ja Lahden kaupunki sekä kaupunkien nuorisopalvelut ja Aluehallintovirasto. Hämeen Lastenliiton toiminta on voittoa tavoittelematonta, avointa ja matalankynnyksen toimintaa, mikä tukee lapsia, varhaisnuoria ja lapsiperheitä toiminnallaan.

Lastenliiton syksyn kerhojen ilmoittautuminen pyörähtää käyntiin 6.6. klo 13.00. nettisivuillamme. Hämeen Lastenliiton kerhotoiminta päivittyy syys - lokakuuhun mennessä, sillä koulujen kerhotoimintaa päästää kunnolla ideoimaan vasta koulujen alkamisen myötä elo - syyskuussa.