Sivut

lauantai 10. marraskuuta 2018

Vieraskynä: Anna isälle aineeton lahja - vaikkapa aikaa

Blogimme on saanut syksyn ensimmäisen vierailijakirjoittajan, Dädäismejä-blogia luotsaavan Aarnin. Näin isänpäivän kynnyksellä saamme pienen lapsen isän näkökulman juhlapäivän lahjakulttuuriin. Alla olevan postauksen lisäksi löydät muitakin Aarnin havaintoja, kokemuksia ja pohdintoja isyydestä TÄÄLTÄ!

Dädäismi #18 - Anna isälle aineeton lahja - vaikkapa aikaa


Isänpäivä on täällä. Se päivä vuodesta, kun Suomessa muistetaan omia isiä, isoisiä, ja tullaan muistetuksi omien läheisten toimesta. Totta puhuakseni en tiedä, miksi isänpäivää on alettu viettämään. Asia pitää tarkistaa.

Wikipedia kertoo sen, mitä vähän epäilin: "Isänpäivän idea kehittyi Yhdysvalloissa pian äitienpäivän vanavedessä. 1940-luvun lopulla pohjoismaiset kauppiaat ehdottivat päivän viettämistä marraskuun toisena sunnuntaina, jolloin kaupoissa on vielä hiljaista ennen joulusesonkia."

Periaatteessa isänpäivää on siis aloitettu juhlistamaan nykypaikallaan kalenterissa, jotta kauppiaat saisivat myynteihinsä eloa. Toki samassa yhteydessä on haluttu antaa isille päivä, jolloin heitä muistetaan ja muistellaan.

Mielestäni isänpäivän juhlistaminen on paikallaan. Isät, kuten äiditkin, ansaitsevat tulla muistetuksi. Toivottavasti useimmissa perheissä vanhempia muistetaan myös joka päiväisessä arjessa. 

Vanhemmuuden arki on kuitenkin lähes aina hektistä eikä aikaa juhlallisuuksille juurikaan jää. Isän ja äitienpäivät ovat omiaan pysäyttämään kiireiset vanhemmat hetkeksi ja jakamaan tuntemaansa kunnioitusta toisilleen. Kyllä, mielestäni isän ja äitienpäivä on lapsien lisäksi myös toisen vanhemman tilaisuus osoittaa arvostustaan perheenjäsentään kohtaan. Mutta kuten mainitsin, arvostusta ja kunnioitusta tulisi osoittaa joka päivä eri muodoissa.

Muistamiseen ja arvostamiseen liittyy lahjojen antamista isälle. Perinteisesti lapset valmistavat lahjan itse joko askartelemalla tai ehkä tekemällä jonkinlaisen käsityön. Muistan itsekin askarrelleeni ainakin kortteja isälle useamapana isänpäivänä. 

Ensimmäisenä omana isänpäivänäni en vielä saanut Tapion tekemää lahjaa ymmärrettävistä syistä (hän oli alle 6kk vanha). Tänä vuonna tarhatädit sujauttivat perjantaina mukaani paketin, jonka saa kuulemma avata vasta sunnuntaina, koska se sisältää Tapsan tekemän lahjan isälle. Tapio on siis itse tarhassa kyhäillyt jotain minulle, isälleen. Ajatus liikuttaa minua syvästi.

Lahjakas vuosi

Aloin ajattelemaan ihmisten lahjan antamis- ja saamistottumuksia. Keskimääräinen ihminen saa perinteisesti ajateltuna lahjoja syntymäpäivänään, jouluna ja mahdollisesti isän- tai äitienpäivänä riippuen ihmisestä. Tähän voidaan laskea vielä satunnaiset läksiäiset, tupaantuliaiset ja nimipäivät. Aika paljon lahjoja. En todennäköisesti edes muistanut kaikkia tilanteita, joissa lahjoja annetaan tai saadaan.

Ajatellessani lahjaa, mieleeni tulee ensimmäisenä lahjapaperiin kääritty paketti, joka sisältää jonkin tavaran. Yleensä tavara on uusi, kaupasta ostettu.

Voisiko isiä muistaa joillain muilla keinoin vuosittain? Antamalla muuta kuin tavaraa? Materiaa keskivertoihmiseltä löytyy yleensä valmiiksi melko runsaasti, joten mielestäni lahja tai muistaminen voisi olla muutakin.



Aineeton paketti

Anna isälle esimerkiksi aikaa. Aikaa itselleen, jonka voi viettää puuhaillen omien juttujensa parissa tai tekemättä yhtään mitään vaikkapa sängyssä loikoillen. Vaihtoehtoisesti isä voi arvostaa aikaa perheen kanssa, jos se on jäänyt viime aikoina vähälle. Aika on kallisarvoisin hyödyke, mitä itse tiedän.

Tarjoa isälle maittava ateria, jonka tekemiseen voi koko perhe osallistua. Aterialle voi kutsua mukaan muitakin ja viettää mahtavan hetken hyvän ruuan ja seuran parissa luoden ja jakaen muistoja.

Elämykset ovat myös hieno tapa osoittaa isälle, että hän on merkittävä ja tärkeä osa perheyhteisöä. En tarkoita välttämättä, että isälle pitäisi ostaa yhden hengen etelänmatka tai benjihyppyyn oikeuttava lahjakortti. Esimerkiksi kultturellinen elämys, kuten elokuvailta, saattaa olla erittäin arvostettu.

En yritä sanoa, että materiaaliset lahjat olisivat jotenkin kauttaaltaan huonoja. Haluan vain tuoda esille, että lahja voi olla paljon muutakin. Lahjan tärkein tehtävä on osoittaa isälle, että häntä arvostetaan ja rakastetaan perheessä. Lahjan tulisi myös kuvastaa saajaansa eli tuottaa iloa erityisesti juuri sille ihmiselle, jolle se annetaan.

Tämän vuoden isänpäivän lahjat on varmastikin suurimmilta osin hankittu tai valmistettu ja hyvä niin. Kannustan teitä ajattelemaan asiaa seuraavaksi, kun on aika antaa jollekin läheiselle lahja. Maailma hukkuu tavaroihin. Anna lahjaksi jotain muuta.



Loppuun vielä Lastenliiton vinkit isänpäivän yhteiseen tekemiseen:

- #perhe10 -kampanja
Perhekympin tarkoituksena on kannustaa perheitä yhteiseen tekemiseen, liikkumiseen ja luovuuden hyödyntämiseen! Kampanjassa kerätään suorituksia erilaisista liikunnallisista lajeista, joita voidaan harrastaa perheen kanssa. Liikkumistavat voivat olla jo olemassa olevia pelejä, leikkejä tai lajeja tai aivan uusia oivalluksia. Pääasia, että on #kivaayhdessä.

- Lastenliiton takapihaturistit - ulkoilua lähimaastossa

Aina ei tarvitse lähteä edes kovin kauas, vaan jo kotipihalta tai lähimetsästä voi löytää jännittäviä asioita. Avuksi lähiympäristön tutkintaan voit nyt ladata ja tulostaa oman Takapihaturistit - ulkoilua lähimaastossa-paperin. Kuinka monta paperissa lueteltua kohtaa voit luonnosta bongata?

- omenapiirakan leipominen yhdessä

Yhteistä aikaa isän kanssa voi viettää vaikka leipoen suussa sulavan herkullista omenapiirakkaa. Ota postauksestamme omenapiirakan leipomisvinkit talteen ja uunikintaat esiin. Linkin takaa löydät reseptin sekä kuvia leipomisprosessista.

- aamu- tai iltapalaksi hassun hauskat voileivät
Miksei vaikka hassuteltaisi koko perheen kanssa isänpäivän aamu- tai iltapalalla? Minkälaisia kasvoja teidän perheessä keksitään leivänpäällisistä luoda? Katso iltapäivätoiminnassa olevien lasten tuotoksista vinkkejä linkin takaa.


- kotitekoinen muovailuvaha
Isän kanssa voi isänpäivänä tehdä helppoa ja hauskaa kotitekoista muovailuvahaa, josta riittää iloa myös isänpäivän jälkeenkin. 
Itsetehty muovailuvaha on helppo valmistaa ja saat silloin juuri sen väristä muovailuvahaa kuin itse haluat. Värjääminen tapahtuu tavallisella elintarvikevärillä ja ohjeen muutkin ainekset löytyvät jo todennäköisesti keittiön kaapistasi. Tämä muovailuvaha on paitsi helppo tehdä, se ei rasita kukkaroa ja kestää kuukausia kun suljet sen ilmatiiviiseen rasiaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti