Sivut

perjantai 2. marraskuuta 2018

Hurraa lapsen oikeudet!

Hurraa! Marraskuu on taas täällä ja sehän tarkoittaa, että loppukuusta vietetään jälleen Lastenviikkoa, yhtä vuoden tärkeimmistä teemaviikoista! Me Lastenliitossa liputamme lapsen oikeuksien puolesta ja haluamme myös omalta osaltamme kannustaa teitä kaikkia toimimaan näiden oikeuksien puolesta omassa arjessanne.Lapsen oikeuksien päivä
YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989 ja se tuli kansainvälisesti voimaan 2.9.1990. Sopimus on ollut Suomessa voimassa laintasoisena vuodesta 1991. Lapsen oikeuksien juhlapäivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta.

Mitkä lapsen oikeudet?
YK:n lapsen oikeuksien sopimus on vuonna 1989 tehty lapsia koskeva ihmisoikeussopimus, joka koskee kaikki alle 18-vuotiaita lapsia. Suomessa sopimus tuli voimaan vuonna 1991.

Sopimuksen tärkein tavoite on perusoikeuksien, eli terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille. YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksessa on yhteensä 54 kohtaa, mutta sen neljä yleistä periaatetta ovat:

1. syrjimättömyys (artikla 2)
2. lapsen edun huomioiminen (artikla 3)
3. oikeus elämään ja kehittymiseen (artikla 6)
4. lapsen näkemysten kunnioittaminen (artikla 12)Lastenviikko
Kansallinen Lastenliitto on vuodesta 2014 nostanut esille lapsen oikeudet ja viettänyt kokonaista teemaviikkoa lasten kunniaksi marraskuun lopulla, Lapsen oikeuksien päivän aikaan. Tuo juhlaviikko on nimeltään Lastenviikko. Vuonna 2016 kutsuimme ensimmäisen kerran valtakunnallisesti mukaan eri järjestöjä ja tänä päivänä Lastenviikkoa juhlitaankin erilaisten järjestöjen voimin järjestämällä lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia ja tempauksia ympäri Suomen ja somen. Viikon tunnuslauseena on ”Lapsella on oikeus harrastaa” ja kampanjan löytää somesta tunnuksilla #harrastan ja #lastenviikko


Suoraan asiantuntijoilta
Maailmassa on olemassa sopimus nimeltään Lapsen oikeuksien sopimus. Sopimuksen tarkoituksena on se, että kaikilla maailman lapsilla olisi hyvä elämä. Sopimuksen mukaan kaikki lapset ovat yhtä tärkeitä, lapsia pitää kuunnella asioissa jotka koskevat lapsia ja lapsilla pitäisi olla turvallinen koti ja perhe. Kysyimme lapsuuden asiantuntijoilta, eli Viiviltä (7v) ja Maurilta (6v) muutamia lapsiin ja lasten oikeuksiin liityviä kysymyksiä:

1. Mistä tietää, että ihminen on lapsi?
2. Lasten elämään kuuluvat monet eri aikuiset ja monelle oman harrastuksen ohjaaja on tärkeä. Millainen hyvä ohjaaja mielestäsi on?
3. Lapsen oikeuden varmistavat, että lapsilla on hyvä elämä. Millaista elämään lasten kuuluisi saada viettää?
4. Lasten tulisi olla yhdenvertaisia, eli kaikki lapset ovat yhtä tärkeitä. Mitä se mielestäsi tarkoittaa?
5. Mitkä mielestäsi ovat lapsen tärkeimpiä oikeuksia?

1. No siitä kun vanhemmat synnyttää lapsen. Eihän se pieni vauva voi olla aikuinen!
2. Semmoinen joka on mukava ja antaa leikkiä niillä leluilla kun tahtoo, selvittää kaikki riidat heti ja tulee kun lapsi pyytää
3. Hauskaa ja leikkisää elämää
4. Sitä että lapsissa on jotain samanlaista
5. Oikeus olla kavereiden kanssa
- Viivi 7v

1. Siitä sen tietää jos on lapsen kokoinen
2. Kiltti eikä huuda
3. Saa ruokaa, nukkua ja käydä ulkona
4. No sitä että kaikki lapset on tärkeitä
5. Se että saa leikkiä, käydä ulkona, piirtää ja askarrella
- Mauri 6v

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti