Tällä viikolla käynnistetään taas uutta kouluvuotta ja Suomen kadut täyttyvät reppuselkäisisistä kulkijoista. Tästä postauksesta löydät vinkit koulurepun ostoon, ekaluokkalaisen vanhemman muistilistan sekä tulostettavan lukujärjestyksen.
Ekaluokkalaisen vanhemman muistilista
- Tutustukaan yhdessä koulumatkaan. Pohtikaa, mitkä paikat vaativat aivan erityistä huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta.
- Hankkikaa koululaisen tärkeimmät työvälineet, eli reppu ja penaali.
- Nimeä lapsen reppu, kengät ja ulkovaatteet. Näin omistajastaan eksyneet vaatekappaleet löytävät helpommin omistajansa.
- Keskustele tulevan koululaisen kanssa asioista jotka mietityttävät koulun alun yhteydessä. Esimerkiksi lukeminen huolettaa monia: entäpä jos kaikki muut jo osaavat? Lapsen on tärkeää ymmärtää ettei kouluun mennessä tarvitse osata kaikkea, vaan tärkeintä on innokkuus oppimiseen.
- Koulun aloitus saattaa jännittää myös vanhempia. Tunteet myllertävät, kun oma pikkuinen onkin yhtäkkiä jo iso koululainen. Omat tunteensa saa saa näyttää, mutta lasta ei kannata kuormittaa vanhemman huolilla ja peloilla.
- Koulun alku on iso elämänmuutos ja vie lapselta energiaa. Riittävästä vapaa-ajasta, levosta ja välipaloista tulee huolehtia päivittäin.
Reppuostosten vinkkilista
- Reppuostoksille on hyvä lähteä tulevan repun tuleva omistaja kanssa, jolloin hän voi itse kokeilla ja sovittaa reppua. On tärkeää ettei reppu ole liian suuri. Repun koko on hyvä, kun se jää olkapäiden alapuolelle ja pepun yläpuolelle. Lisäksi reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15% lapsen omasta painosta.
- Repun taka-osan tulee olla jämäkkä, mutta selkää vasten pehmeä, jotta sitä on mukava kantaa.
- Ja olkainten on hyvä olla säädettävät, sopivan levyiset ja pehmustetut olkahihnat. Vanhemman kannattaa tarkastaa silloin tällöin että säädöt ovat tarpeeksi kireällä. Hyvänä lisänä toimii myös klipsillä kiinnitettävä rintaremmi, jolloin reppu ei valu hartioilta niin helposti.
- Repun materiaaleihin ja varusteisiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä reppua kannetaan selässä monta koulupäivää. Kulutusta kestävä, sateen pitävä ja heijastimin varusteltu reppu kestää pidempään ja vetoketjulla varustellut taskut pitävät tarvikkeet paremmin tallessa repun sisällä.
Lisävinkkejä repun hankintaa löytyy SELKÄLIITON NETTISIVUILTA
Mitä koulupäivän jälkeen?
Pienten koululaisten koulupäivät ovat lyhyempiä kuin vanhempien työpäivät ja monessa perheessä mietitäänkin sitä, mitä lapsi tekee ja tai minne hän menee koulutuntien jälkeen. Yhtenä ratkaisuna voi toimia iltapäivätoiminta, jossa koululaiset viettävät koulupäivän jälkeiset
tunnit turvallisessa ja virikkeellisessä ympäristössä aikuisten
ohjaajien läsnäollessa. Toiminnassa lapsille tarjotaan mahdollisuus tehdä läksyjä,
osallistua ohjattuun toimintaan ja leikkiä vapaasti.
Monissa kouluissa tai niiden lähialueilla järjestetään koulun jälkeen myös harrastuskerhotoimintaa. Kerhot kokoontuvat yleensä kerran viikossa n. tunnin ajan. Kerhojen sisältö vaihtelee paljon koulusta ja järjestävästä tahosta riippuen ja parhaiten tietoa lähialueiden kerhotoiminnasta saakin joko koululta, asuinalueen Facebook-ryhmästä tai googlaamalla. Koska harrastamisen kuuluu olla mukavaa vapaa-ajan tekemistä, harrastusta valitessa kannattaa muistaa seuraavat vinkit:
Kun lapsi haluaa harrastaa:
- Anna lapsen kertoa itse, mistä hän on kiinnostunut. Mikäli lapsi ei osaa kertoa, mihin kerhoon hän haluaa, keskustelkaa millaisista asioista hän on kiinnostunut ja pohtikaa yhdessä mihin kerhoon lapsen kannattaisi osallistua.
- Ole kiinnostunut lapsen harrastuksesta ja kannusta häntä.
- Harrastamisen tulee olla kivaa! Mikäli lapsi ei viihdy harrastuksensa parissa, miettikää, mistä se johtuu. Ehkä juuri kyseinen harrastus ei ole hänen juttunsa.
- Älä luo lapselle paineita harrastamisesta. Joskus ei vaan huvita.
- Myös vapaa-aika on lapsen jaksamisen ja kehityksen kannalta tärkeää. Muistakaa välillä ottaa rennosti!
Lisää harrastustoiminnasta ja harrastusten valinnasta voit lukea postauksesta HARRASTUKSET TUOVAT SISÄLTÖÄ ELÄMÄÄN!
Lukujärjestys
Oman lukujärjestyksen saat tulostettua TÄSTÄ LINKISTÄ.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti