Sivut

maanantai 29. huhtikuuta 2019

Viisas vanhemmuus

“Nyt on näin” – “Näe sydämellä” –  tähän hetkeen voit vaikuttaa  

Viisas vanhempi näkee sydämellä, on riittävä, yhtyy leikkiin, antaa myöten, hellittää,  hyväksyy ja havainnoi, asettaa turvalliset rajat, tukee, kehuu ja kannustaa. Kestää kiukun, kannattelee.  Jokainen tekee virheitä… ei vaadi täydellisyyttä, mutta yritystä, olla kärsivällinen  hyvä ihminen. 

Kiitollisena hyväksyvän läsnäolon taidosta ja ilmapiiristä aidosta,  tyynestä kuin linnunmaidosta…  Suojele meitä kiireeltä ja mielesi malta  liialta ärsyketulvalta.  

Luovuus vaatii hitautta,  vahvista turvallisuuden ja luottamuksen tunnetta,  empatiaa, myötätuntotaitoja, kiitollisuutta,  vastavuoroista rakkautta.

Mindfulness: (suom. tietoinen, hyväksyvä läsnäolo sekä tunne- ja tietoisuustaidot) 

Kaipaamme kiireen ja suorituskeskeisen arjen vastapainoksi rauhaa, keskittyneisyyttä ja jatkuvuutta, hyvän kumulaatiota. Jos tutkimuksiin on uskominen, suomalaiset ovat varsin tyytyväistä kansaa, mutta tiettävästi myös häkellyttävän huonoja asettumaan toisen ihmisen asemaan.  

Empatia tarkoittaa jokapäiväisessä elämässä tarvittavaa kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää tämän tunteita ja näkökulmaa. Empatiaa on tunteiden ja tuntemusten voimakaskin kokeminen. Parhaassa tapauksessa yhteinen taajuus ja yhdessä tekemisen kulttuuri vahvistavat empaattisuutta, mutta on myös monia, jotka joutuvat kärsimään kiltteydestään tai potevat vaikkapa ammattinsa takia myötätuntouupumusta. 

Tunnetaito-osaaminen on nykyään sisällytetty osaksi peruskoulun opetussisältöjä, eikä ihme, sillä tietoisuus- ja tunnetaitojen harjoittaminen auttaa tutkitusti mm. stressin hallintaan, keskittymiskykyyn, sosiaalisiin taitoihin, helpottaa univaikeuksia ja parantaa oppimistuloksia.  

Aikuisen tehtävä on opettaa lasta nimeämään tunteet ja kertoa, mitä eri tunteet tarkoittavat, ohjata vuorovaikutustaidoissa, vahvistaa itsetuntemusta, luottamusta ja tukea oppimistaitojen opiskelussa. Kohtaa yksilönä, mutta opeta toimimaan osana ryhmää yhdessä, on hyvä
ohjenuora. Mindfulnessin avulla lapsille ja nuorille voi ohjata keskittymiskykyleikkejä ja rentoutusharjoituksia, auttaa itsesäätelytaidoissa, tunteiden tunnistamisessa ja ilmaisussa.  

Herkkyys on vahvuutta ja tunnekuohuillakin on tehtävänsä, etenkin lapsen ja nuoren elämässä. Aikuisen lempeän humoristinen ja huomaavainen asenne voi tehdä ihmeitä. Jokainen meistä, niin aikuinen kuin lapsi, tarvitsee läheisyyttä, turvaa ja lohtua sekä tunnetoveja, jolloin tunteitaan ei tarvitse tukahduttaa, vaan niitä on lupa käsitellä ketään vahingoittamatta. 

Välillä stressinsietokykymme on koetuksilla. Stressitilanteissa pysähdy, hengitä ja hyväksy. Tunnista olotilasi ja toimi sen mukaisesti. Tiedosta, että kehon tai mielen oireilu ovat aina viestejä, jotka kannattaa ottaa vakavasti. Kiinnitä huomio terveyden peruspilareihin: Riittävä lepo, monipuolinen ravinto, liikunta, luonnossa liikkuminen, arkea harmonisoivat valinnat. Välillä on välttämätöntä tehdä korjausliikettä ja tietoisia valintoja päästäkseen epämukavuusalueelta takaisin luontevaan tilaan, joka tukee omaa toimintakykyä ja yhteistä hyvinvointia. 

Ohjatut meditatiiviset mindfulness-harjoitukset ja arjen askareiden tietoinen tekeminen sekä aistihavainnointi vapauttavat, rentouttavat ja rauhoittavat mieltä ja kehoa. Kiireenkin keskellä voimme avittaa parasympaattisen hermoston toimintaa rauhoittamaan elimistöä lyhyillä mielikuvaharjoituksilla, lempeällä kosketuksella ja tietoisesti syvään hengittämällä. Viisas sisäinen pöllömme on kyllä valveilla. Arjen läsnäoloharjoitukset liikkumalla lähiluonnossa tai vuodenaikailmiöiden havainnointi vaikkapa työmatkalla palauttavat voimia; tuttujen rutiinien ja tietoisen tauottamisen virkistysvaikutus on tunnetusti taattu. Arjen mikrokohtaamiset, ihmissuhteet ja vertaisviisaus on ehtymätön voimavara, jota pitää vaalia. Kaikki lähtee läsnäolevasta, arvostavasta kohtaamisesta. Huomaa hyvä! 

Viisaan (tietoisen) vanhemmuuden harjoituksia (Lähde: Kabat-Zinn Jon & Myla: Jokapäiväiset ilonaiheet. Vanhemmuus ja tietoinen läsnäolo) 

1. Yritä kuvitella maailma lapsesi näkökulmasta ja anna omasi väistyä tarkoituksella. Tämä harjoitus muistuttaa sinua siitä, kuka tämä lapsi on ja mitä hän maailmassa kohtaa.
2. Harjoittele lastesi näkemistä täydellisinä juuri niin kuin he ovat. 
3. Pyydä lapseltasi anteeksi, kun olet pettänyt hänen luottamuksensa edes vähäisellä tavalla. Anteeksipyynnöt ovat parantavia. 
4. Jokainen lapsi on erityinen ja jokaisella lapsella on erityiset tarpeensa. Ole selkeä ja johdonmukainen. 
5. Suurin lahja jonka voit antaa lapselle olet sinä itse. Vanhemmuuteen kuuluu itsetuntemuksen kasvattaminen ja itsemyötätuntotaidot. 


Mervi Sainio

Kirjoittaja on Mindfulness tunnetaitovalmentaja 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti