maanantai 31. lokakuuta 2016

Espoon Lastenliitto Helsingin kirjamessuilla


Helsingin kirjamessuja vietettiin Helsingin messukeskuksessa 27.-30.10.2016. Espoon Lastenliiton toiminnanjohtaja Elina vieraili kirjamessuilla torstai-iltana. Vannoutuneena kirjafanina hän poimi messuilta oman suosikkikirjailijansa sekä teki lastenkirjallisuuden löytöjä antikvaarisilta kirjamessuilta. Tässä parhaita paloja Elinan messukokemuksesta:


Torstai-iltana töiden jälkeen pääsin käymään kauan odotetuilla Helsingin kirjamessuilla. Valitsin torstain messupäiväkseni, koska oma ikisuosikkini, Harry Potter –kirjasarjan suomentaja Jaana Kapari oli silloin puhumassa uuden Potter-kirjan suomennoksesta. Kirjasarja lähestyy arvokasta kymmenen ikävuoden rajapyykkiä ja tänä kesänä, tarkemmin sanottuna heinäkuussa, kirjasarjaan ilmestyi uusi osa Harry Potter ja Kirottu lapsi.  Kirottu lapsi on kahdeksas Harry Potter –kirja ja sijoittuu aikaan, jolloin Harryn omat lapset ovat aloittaneet opintonsa Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa. Suomennos kirjasta ilmestyy 8.11.2016 ja kirjan on suomentanut Jaana Kapari, joka on toiminut myös seitsemän aiemman Potterin suomentajana. Kaparilla onkin pitkän yhteisen taipaleen ansiosta merkittävä suhde ja merkitys suomenkielisiin Harry Potter –kirjoihin.

Uutta kirjaa Kapari luonnehti haastattelussa monitasoiseksi kokonaisuudeksi, jossa jätetään paljon myös lukijan tulkinnan varaan sen näytelmäkirjamaisen muodon vuoksi. Kapari kertoi jännittäneensä kirjan lukemista etukäteen ja olleensa helpottunut, kun kirja oli ollut odotusten mukainen kokonaisuus. Harrysta on tullut kolmen lapsen isä eikä vanhemmuus suju aivan kuten Strömssössä, kuten Kapari asian ilmaisi nauraen. Harry Pottereiden mukana aikuiseksi on kasvanut iso lukijajoukko ja osalla heistä on lapsia kuten Harryllakin, joten uusi yhteinen elämän vaihe voi olla antoisa lukukokemus. Tarinat Harryn lapsista puolestaan houkuttelevat mukaan myös uutta sukupolvea. Huhuja on kuulunut, että tarina saisi vielä jatkoa. Marraskuun 8. päivää sekä uusia seikkailuja siis odotellessa! 

Haastattelutilaisuuden jälkeen kävin vielä kirjamessujen antikvaaristen kirjojen osastolla, josta tein muutamia hyviä lastenkirjallisuuden löytöjä. Näistä Astrid Lindgrenin lastenkirjallisuuden klassikoista löytyy iloa sekä lapsille että aikuisille: 


Tekstin on kirjoittanut Espoon Lastenliiton toiminnanjohtaja Elina Wilén.

torstai 6. lokakuuta 2016

Frankin Karvakamut: Poke Poliisihevonen

Frank on toimistokoira, joka viihdyttää meitä Espoon Lastenliiton toimistolla. Tästä vilkkaasta karvakorvasta on ihan parasta osallistua kaikkeen mitä ihmisetkin puuhaavat. Olipa toiminta sitten taidetta, liikuntaa tai vaikkapa makkaranpaistoa nuotiolla, tekeminen maistuu aina yhtä hyvälle! Tästä syystä Espoon Lastenliitto järjestää myös toimintaa, joissa pääosassa ovat kaikenkarvaiset ystävämme.

Koska Frankilla on paljon upeita ja tutustumisen arvoisia kavereita ympäri Suomen, haluamme esitellä heitä karvakamut-haastattelusarjassa. Eläinten viikko on vuosittain 4.–10.10. vietettävä teemaviikko, jonka ensimmäinen päivä on kansainvälinen Eläinten päivä. Suomessa Eläinten viikkoa on vietetty SEYn aloitteesta vuodesta 1959 lähtien. Tänä vuonna SEYn Eläinten viikon teemana on hevonen ja teeman kunniaksi esittelemme tällä viikolla jo toisen upean kaviokaverin, Poke poliisihevosen Helsingin ratsupoliisista.


Kuka olet: Olen 18-vuotias poliisihevosruuna Portselaw eli Poke.
Lempipuuhaasi: Tykkään olla huomion keskipisteenä ja olen todellinen sulavaliikkeinen seuramies. Odotan myös innolla kesälomaa, jonka vietän perinteisesti Haltialan laitumella.
Inhokkijuttu: Oikeastaan kaikki missä tulee hiki, olen leppoisa kaveri ja seurustelen ja käyskentelen mielelläni ihan kaikessa rauhassa.
Paras temppu (jonka osaat): Olen leikkisä kaveri ja osaan monia temppuja. Olen myös yllytyshullu ja lähden helposti kokeilemaan uusia juttuja. Osaan muun muassa hyppiä hyppynarulla.
Lempiruoka: Porkkanat ja omenat. Meillä on tarhassa omenapuu ja syksyisin odottelen kärsivällisesti puun alla, että omenat putoilevat maahan, jolloin yletyn syömään ne.
Lempparilelu: Hevoskollegoideni riimut, joista on hauskaa repiä hampailla, kun ulkoilemme yhdessä tarhassa. En ole ihan varma onko se muiden hevosten mielestä yhtä kivaa...
Isona haluaisin olla: Olen miettinyt poliisikoiran hommia. Pidän nuuskimisesta ja välillä saan partiokierroksella jänniä vainuja maasta, joita haluaisin lähteä seuraamaan.
Terveisiä lukijoille: Moikataan, kun tavataan! Sillä välin olkaa kiltisti ja rapsutelkaa toisianne!


Suurkiitokset Pokelle ja vastaukset hänen kanssaan laatineelle vanhempi kostaapeli Ahomälle.

tiistai 4. lokakuuta 2016

Frankin karvakamut: Eläkeläiskaviolainen Paavo

Frank on toimistokoira, joka viihdyttää meitä Espoon Lastenliiton toimistolla. Tästä vilkkaasta karvakorvasta on ihan parasta osallistua kaikkeen mitä ihmisetkin puuhaavat. Olipa toiminta sitten taidetta, liikuntaa tai vaikkapa makkaranpaistoa nuotiolla, tekeminen maistuu aina yhtä hyvälle! Tästä syystä Espoon Lastenliitto järjestää myös toimintaa, joissa pääosassa ovat kaikenkarvaiset ystävämme.

Koska Frankilla on paljon upeita ja tutustumisen arvoisia kavereita ympäri Suomen, haluamme esitellä heitä karvakamut-haastattelusarjassa. Eläinten viikko on vuosittain 4.–10.10. vietettävä teemaviikko, jonka ensimmäinen päivä on kansainvälinen Eläinten päivä. Suomessa Eläinten viikkoa on vietetty SEYn aloitteesta vuodesta 1959 lähtien. Tänä vuonna SEYn Eläinten viikon teemana on hevonen ja teemaan liittyen päästämmekin ääneen tämänkertaisen haastateltavamme Paavon.
 

Kuka olet: Olen Paavo alias BarbedWire. Rodultani olen amerikanorlov ja ikää minulla on 23 vuotta, olen siis eläkkeellä.
Lempipuuhaasi: Omenoiden ja kaiken muun herkullisen syöminen.
Inhokkijuttu: Satulavyön kiristys, tykkään pullistella paljon, jotta ratsastajani ei saisi stulavyötä kiinni ollenkaan. Useinmiten hän kuitenkin onnistuu siinä.
Paras temppu (jonka osaat): Kouluratsastustemput
Lempiruoka: Omenat!
Lempparilelu: Kolme pientä ponia, jotka asuvat kanssani samalla tallilla.
Isona haluaisin olla: Villihevonen
Terveisiä lukijoille: Hevosen tuoksuiset terveiset heppatallilta!

Kiitos haastattelusta Paavo ja omistaja Sini!