perjantai 29. tammikuuta 2016

Talviretkeilijän nuotioherkut

Tammikuussa on blogin teemana ollut ulkoilu, luonto ja retkeily. Kovien pakkasten jälkeen ainakin etelässä on kohdattu melkoisia vesikelejä ja liukkaita teitä. Se ei kuitenkaan estä retkeilyä, kunhan vaan varustautuu vettä pitävillä vaatteilla ja varoo liukastumista. Ja mikä tärkeintä, muistaa eväät!

Retkeilyyn kuuluu olennaisena osana maistuva välipala. Ulkoilun lomassa ei haittaa edes, vaikka välillä vähän herkuttelisikin - nuotiomakkaran tai juustoruisleivän jälkkäriksi sopii esimerkiksi paahdetut vaahtokarkit. Jos haluaa kuitenkin tehdä vähän erilaista herkkua, voi nuotiolla tehdä esimerkiksi tikkupullaa tai suklaabanaaneja.

 


Tikkupullat

Tikkupullaan tarvit valmiin taikinan - taikina-ainesten kuljetus ja taikinan teko maasto-olosuhteissa voi olla hieman haastavaa.

Tikkupullataikinaan tarvitset:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta tai 1 tl kuivahiivaa
1/2 tl kardemumma
1 1/2 dl maitoa
- sekoita ensin kuivat aineet keskenään kulhossa
- lisää kuivien aineiden joukkoon maito.
- mausta taikina kardemummalla (halutessasi voit jättää kardemumman pois)

Taikina kannattaa kuljettaa retkipaikalle kulhossa tai vastaavassa. Paistamiseen tarvit noin sormenpaksuisia puutikkuja (vastaavat kuin makkaratikut).
1. Ota noin nyrkkiin mahtuva pala taikinaa ja rullaa taikina noin sormenpaksuiseksi pötköksi
2. Kiedo pötkö puutikun ympärille. Kietoessa kannattaa huomioida taikinan turpoaminen kypsyessä ja jättää kierteiden väliin hieman tilaa.
3. Kypsennä pulla tikussa tulella. Varo polttamasta pullaa - vältä siis pullan paistoa suorassa liekissä.
Tikkupullan kypsymiseen menee noin 15 minuuttia. Pulla on valmis, kun se irtoaa tikusta helposti. Pulla on tällöin kauniin kullanruskea. Kun olet irottanut pullan tikusta, voit nauttia sen vaikkapa mansikkahillon kanssa.


Mikäli taikinan kantaminen mukana tuntuu työläältä, suklaabanaaneihin tarvitset mukaan vain suklaata ja banaaneja (sekä lusikan syömistä varten).
1. Halkaise banaani pituussuunnassa. Kannattaa pitää banaani "kyljellään" halkaistessa, tällöin se ei pääse huojumaan lämmetessään. Varo, ettet halkaise alapuolen kuorta!
2. Täytä banaani suklaalla. Voit käyttää maitosuklaata, valkosuklaata tai tummaa suklaata oman makusi mukaan. Myös maustetut suklaat toimivat hyvin! Jos kaipaat lisämakeutta, voit laittaa täytteeksi suklaan lisäksi myös vaahtokarkkeja.
3. Laita banaani nuotiolle. Vältä suoria liekkejä, mutta katso kuitenkin, että banaani lämpiää kunnolla.
Banaani on valmis, kun suklaa on sulanut - halutessasi voit sulattaa suklaata vain hieman tai antaa sen sulaa kokonaan. Herkuttele suklaabanaani lusikalla kuoresta kovertaen. Hävitä kuoret asianmukaisesti ja jatka ulkoilmasta nauttimista.


Herkullisia talviretkiä!

maanantai 25. tammikuuta 2016

Lähdetäänkö retkelle?

Siinä missä joulu meni säiden puolesta kovin syksyisissä merkeissä, tammikuu on tuonut mukanaan kunnon paukkupakkaset. Välillä pakkaslukemat ovat olleet jo sen verran alhaisia, ettei ulkoilukaan ole tuntunut kovin houkuttelevalta. Oikeanlaisella varustuksella kuitenkin pärjää kylmemmälläkin säällä. Kerrospukeutumisen nimeen ollaan vannottu varmasti monessa perheessä, ja se onkin ratkaisevassa asemassa kovilla pakkasilla. Vaatteita valitessa kannattaa valita paitsi laadukkaat ja kestävät ulkovaatteet, myös miettiä alusasun ja välikerroksen materiaalit tarkoitukseen sopiviksi. Esimerkiksi puuvillasukat eivät välttämättä ole paras ratkaisu, sillä ne kostuvat nopeasti eivätkä lämmitä enää kosteina samalla tavalla kuin esimerkiksi villa. Vaatteiden kannattaa olla ennemmin liian suuret kuin liian pienet, sillä reilun kokoisiin vaatteisiin mahtuu sisälle hyvin lämmintä ilmaa pitämään kylmyyden loitolla.


Onneksi pakkasen pitäisi nyt hieman hellittää - viimeistään sitten onkin oiva hetki suunnata koko perheen voimin vaikkapa luistelemaan, hiihtämään tai pulkkamäkeen. Vai olisiko sopiva aika tehdä koko perheen voimin pilkkiretki? Ulkoelämyksiä ei tarvitse hakea kaukaa, vaan sopivia retkipaikkoja ja -kohteita voi kurkata esimerkiksi oman asuin- tai vaikka naapurikunnan verkkosivuilta. Oma takapiha tai lähimetsä voi myös olla oivallinen paikka talviretkelle! Useilla ulkoilualueilla on myös nuotipaikka, kota tai vastaava, jossa saa tehtyä lämpimät eväät nuotiolla. Tammikuun viimeisellä viikolla annamme blogissa muutaman vinkin herkullisiksi välipaloiksi nuotiolla tehtynä. Päiväretkillä matkan pituudellakaan ei ole merkitystä - tärkeintä on mukava yhdessä olo ja se, että kaikki viihtyvät. Välillä voi edetä rauhassa talvisia maisemia ihaillen, toisinaan taas ottaa kilpaspurtteja tai leikkiä piilosta etenemisen ohessa.

 

Ulos kannattaa lähteä kylmemmälläkin säällä. Pirteä pakkasilma piristää - ja mikä onkaan sen mukavampaa kuin istua sisään päästyään lämpimän mehumukin ja vaikkapa voileivän ääreen villasukat jalassa. Pirteitä ulkoiluhetkiä kaikille!

tiistai 12. tammikuuta 2016

Metsän eläinten talvitouhut

Talvi on tullut! Tänään satelee mukavasti lunta ainakin Etelä-Suomessa, ja pakkastakin on varsin mukavat lukemat ulkoilua ajatellen.

Talviaikaan luontokin elää erilaista elämää kuin kesällä. Talvisessa metsässä on monesti taianomainen, hiljainen tunnelma. Kävellessä lumi narskuu kenkien alla ja varsinkin kovemmalla pakkasella voi kuulla pakkasen paukkuvan puiden oksissa. Talvella monet eläimetkin pukeutuvat talvivaatteisiin. Oletko nähnyt esimerkiksi jäniksen tai oravan? Kesän ruskeansävyinen väritys on vaihtunut valkoisen ja harmaan sävyihin. Talviturkissaan eläimellä on hyvä suojaväri lumen keskellä.


Varsinkin linnuista moni suuntaa talven ajaksi lämpimämmille seuduille etelään. Oletko huomannut, miten kotimaahan jääneet linnut joskus näyttävät kovin pörheiltä? Ne lämmittelevät pörhistämällä höyhenensä ja tarkenevat näin paremmin kylmässä, tuulessa ja tuiskussa. Talviaikaan monet ruokkivat pikkulintuja esimerkiksi lintulaudoilla olevilla siemenillä tai puiden oksiin ripustettavilla talipalloilla. Ruokinnan aloittaessa on tärkeää muistaa jatkaa sitä koko talven ajan.


Kaikkia eläimiä ei kuitenkaan näe talviaikaan. Esimerkiksi karhut nukkuvat talviunta, jolloin ne siirtyvät syksyn aikana pesiinsä ja heräilevät uudelleen vasta kevään koitettua. Tiedätkö muita talviunta nukkuvia tai talven horroksessa olevia eläimiä?

Talvella lumen tullen on hauskaa seurata eläinten jälkiä. Kuinka monen eläimen jäljet sinä tunnistat? Oletko nähnyt kenties jäniksen jälkiä? Entäpä hiiren tai peuran? Tai hui – oletko joskus törmännyt ilveksen jälkiin? Kauniilla ilmalla jälkien tutkiminen on hauskaa puuhaa. Jos jäljet ovat vieraita, kannattaa käydä vaikka lähikirjastossa lainaamassa mukaan opaskirja, jonka avulla voi tunnistaa löytyneitä jälkiä!