maanantai 31. lokakuuta 2016

Espoon Lastenliitto Helsingin kirjamessuilla


Helsingin kirjamessuja vietettiin Helsingin messukeskuksessa 27.-30.10.2016. Espoon Lastenliiton toiminnanjohtaja Elina vieraili kirjamessuilla torstai-iltana. Vannoutuneena kirjafanina hän poimi messuilta oman suosikkikirjailijansa sekä teki lastenkirjallisuuden löytöjä antikvaarisilta kirjamessuilta. Tässä parhaita paloja Elinan messukokemuksesta:


Torstai-iltana töiden jälkeen pääsin käymään kauan odotetuilla Helsingin kirjamessuilla. Valitsin torstain messupäiväkseni, koska oma ikisuosikkini, Harry Potter –kirjasarjan suomentaja Jaana Kapari oli silloin puhumassa uuden Potter-kirjan suomennoksesta. Kirjasarja lähestyy arvokasta kymmenen ikävuoden rajapyykkiä ja tänä kesänä, tarkemmin sanottuna heinäkuussa, kirjasarjaan ilmestyi uusi osa Harry Potter ja Kirottu lapsi.  Kirottu lapsi on kahdeksas Harry Potter –kirja ja sijoittuu aikaan, jolloin Harryn omat lapset ovat aloittaneet opintonsa Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa. Suomennos kirjasta ilmestyy 8.11.2016 ja kirjan on suomentanut Jaana Kapari, joka on toiminut myös seitsemän aiemman Potterin suomentajana. Kaparilla onkin pitkän yhteisen taipaleen ansiosta merkittävä suhde ja merkitys suomenkielisiin Harry Potter –kirjoihin.

Uutta kirjaa Kapari luonnehti haastattelussa monitasoiseksi kokonaisuudeksi, jossa jätetään paljon myös lukijan tulkinnan varaan sen näytelmäkirjamaisen muodon vuoksi. Kapari kertoi jännittäneensä kirjan lukemista etukäteen ja olleensa helpottunut, kun kirja oli ollut odotusten mukainen kokonaisuus. Harrysta on tullut kolmen lapsen isä eikä vanhemmuus suju aivan kuten Strömssössä, kuten Kapari asian ilmaisi nauraen. Harry Pottereiden mukana aikuiseksi on kasvanut iso lukijajoukko ja osalla heistä on lapsia kuten Harryllakin, joten uusi yhteinen elämän vaihe voi olla antoisa lukukokemus. Tarinat Harryn lapsista puolestaan houkuttelevat mukaan myös uutta sukupolvea. Huhuja on kuulunut, että tarina saisi vielä jatkoa. Marraskuun 8. päivää sekä uusia seikkailuja siis odotellessa! 

Haastattelutilaisuuden jälkeen kävin vielä kirjamessujen antikvaaristen kirjojen osastolla, josta tein muutamia hyviä lastenkirjallisuuden löytöjä. Näistä Astrid Lindgrenin lastenkirjallisuuden klassikoista löytyy iloa sekä lapsille että aikuisille: 


Tekstin on kirjoittanut Espoon Lastenliiton toiminnanjohtaja Elina Wilén.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti