perjantai 29. tammikuuta 2016

Talviretkeilijän nuotioherkut

Tammikuussa on blogin teemana ollut ulkoilu, luonto ja retkeily. Kovien pakkasten jälkeen ainakin etelässä on kohdattu melkoisia vesikelejä ja liukkaita teitä. Se ei kuitenkaan estä retkeilyä, kunhan vaan varustautuu vettä pitävillä vaatteilla ja varoo liukastumista. Ja mikä tärkeintä, muistaa eväät!

Retkeilyyn kuuluu olennaisena osana maistuva välipala. Ulkoilun lomassa ei haittaa edes, vaikka välillä vähän herkuttelisikin - nuotiomakkaran tai juustoruisleivän jälkkäriksi sopii esimerkiksi paahdetut vaahtokarkit. Jos haluaa kuitenkin tehdä vähän erilaista herkkua, voi nuotiolla tehdä esimerkiksi tikkupullaa tai suklaabanaaneja.

 


Tikkupullat

Tikkupullaan tarvit valmiin taikinan - taikina-ainesten kuljetus ja taikinan teko maasto-olosuhteissa voi olla hieman haastavaa.

Tikkupullataikinaan tarvitset:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta tai 1 tl kuivahiivaa
1/2 tl kardemumma
1 1/2 dl maitoa
- sekoita ensin kuivat aineet keskenään kulhossa
- lisää kuivien aineiden joukkoon maito.
- mausta taikina kardemummalla (halutessasi voit jättää kardemumman pois)

Taikina kannattaa kuljettaa retkipaikalle kulhossa tai vastaavassa. Paistamiseen tarvit noin sormenpaksuisia puutikkuja (vastaavat kuin makkaratikut).
1. Ota noin nyrkkiin mahtuva pala taikinaa ja rullaa taikina noin sormenpaksuiseksi pötköksi
2. Kiedo pötkö puutikun ympärille. Kietoessa kannattaa huomioida taikinan turpoaminen kypsyessä ja jättää kierteiden väliin hieman tilaa.
3. Kypsennä pulla tikussa tulella. Varo polttamasta pullaa - vältä siis pullan paistoa suorassa liekissä.
Tikkupullan kypsymiseen menee noin 15 minuuttia. Pulla on valmis, kun se irtoaa tikusta helposti. Pulla on tällöin kauniin kullanruskea. Kun olet irottanut pullan tikusta, voit nauttia sen vaikkapa mansikkahillon kanssa.


Mikäli taikinan kantaminen mukana tuntuu työläältä, suklaabanaaneihin tarvitset mukaan vain suklaata ja banaaneja (sekä lusikan syömistä varten).
1. Halkaise banaani pituussuunnassa. Kannattaa pitää banaani "kyljellään" halkaistessa, tällöin se ei pääse huojumaan lämmetessään. Varo, ettet halkaise alapuolen kuorta!
2. Täytä banaani suklaalla. Voit käyttää maitosuklaata, valkosuklaata tai tummaa suklaata oman makusi mukaan. Myös maustetut suklaat toimivat hyvin! Jos kaipaat lisämakeutta, voit laittaa täytteeksi suklaan lisäksi myös vaahtokarkkeja.
3. Laita banaani nuotiolle. Vältä suoria liekkejä, mutta katso kuitenkin, että banaani lämpiää kunnolla.
Banaani on valmis, kun suklaa on sulanut - halutessasi voit sulattaa suklaata vain hieman tai antaa sen sulaa kokonaan. Herkuttele suklaabanaani lusikalla kuoresta kovertaen. Hävitä kuoret asianmukaisesti ja jatka ulkoilmasta nauttimista.


Herkullisia talviretkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti