tiistai 12. tammikuuta 2016

Metsän eläinten talvitouhut

Talvi on tullut! Tänään satelee mukavasti lunta ainakin Etelä-Suomessa, ja pakkastakin on varsin mukavat lukemat ulkoilua ajatellen.

Talviaikaan luontokin elää erilaista elämää kuin kesällä. Talvisessa metsässä on monesti taianomainen, hiljainen tunnelma. Kävellessä lumi narskuu kenkien alla ja varsinkin kovemmalla pakkasella voi kuulla pakkasen paukkuvan puiden oksissa. Talvella monet eläimetkin pukeutuvat talvivaatteisiin. Oletko nähnyt esimerkiksi jäniksen tai oravan? Kesän ruskeansävyinen väritys on vaihtunut valkoisen ja harmaan sävyihin. Talviturkissaan eläimellä on hyvä suojaväri lumen keskellä.


Varsinkin linnuista moni suuntaa talven ajaksi lämpimämmille seuduille etelään. Oletko huomannut, miten kotimaahan jääneet linnut joskus näyttävät kovin pörheiltä? Ne lämmittelevät pörhistämällä höyhenensä ja tarkenevat näin paremmin kylmässä, tuulessa ja tuiskussa. Talviaikaan monet ruokkivat pikkulintuja esimerkiksi lintulaudoilla olevilla siemenillä tai puiden oksiin ripustettavilla talipalloilla. Ruokinnan aloittaessa on tärkeää muistaa jatkaa sitä koko talven ajan.


Kaikkia eläimiä ei kuitenkaan näe talviaikaan. Esimerkiksi karhut nukkuvat talviunta, jolloin ne siirtyvät syksyn aikana pesiinsä ja heräilevät uudelleen vasta kevään koitettua. Tiedätkö muita talviunta nukkuvia tai talven horroksessa olevia eläimiä?

Talvella lumen tullen on hauskaa seurata eläinten jälkiä. Kuinka monen eläimen jäljet sinä tunnistat? Oletko nähnyt kenties jäniksen jälkiä? Entäpä hiiren tai peuran? Tai hui – oletko joskus törmännyt ilveksen jälkiin? Kauniilla ilmalla jälkien tutkiminen on hauskaa puuhaa. Jos jäljet ovat vieraita, kannattaa käydä vaikka lähikirjastossa lainaamassa mukaan opaskirja, jonka avulla voi tunnistaa löytyneitä jälkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti