maanantai 30. marraskuuta 2015

Tulossa: Joulukalenteri

Ihanaa, huomenna koittaa viimeinkin joulukuun ensimmäinen päivä!

 Moni on varmasti kaivanut joulukoristelaatikot kellarin nurkista jo marraskuun aikana, mutta viimeistään nyt voi hyvällä omalla tunnolla aloittaa jouluhössötykset koristeluineen. Kansallisen Lastenliiton joulukalenterista vastaa tänä vuonna Espoon Lastenliitto, joka avaa päivittäin kalenterin luukkuja helppojen askartelujen ja muiden jouluvinkkien merkeissä. Luvassa on väri-ilottelua ja hassutteluja moneksi päiväksi.

Tervetuloa mukaan joulun odotukseen Kansallisen Lastenliiton kanssa!

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Täällä minä, kuuleeko mummo?Lapsella on oikeus läheisiin ja sukulaissuhteisiin.


..Mummon tekemä pullapohjainen mustikkapiirakka. se kun kesäaamuna aurinko paistoi mummolan keltaisiin verhoihin. kalastusreissut ukin kanssa. se kun kampasin isotädin tukkaa ja samalla kuunneltiin vanhoja iskelmiä. Vaarin reinot. Papan traktorilla ajelu on parasta..


Läheiset sukulaiset merkitsevät lapsille paljon. Vielä aikuisenakin on helppo muistaa tunnelmia mummolasta tai vaikkapa se miltä jokin ruoka mummon tekemänä maistui.

Jokainen isovanhempi on erilainen ja toteuttaa isovanhemmuuttaan eri tavoin. Ja niin pitää ollakin, sillä onhan meillä kaikilla omat, erilaiset elämäntilanteemme ja persoonallisuutemme. Se että isovanhemmilla on aikaa lapsenlapsilleen, on varmastikin se tärkein juttu. Lähde

Väestöliiton tutkimuksen mukaan nykyään varsinkin nuorilla isovanhemmilla on enemmän resursseja auttaa lastenlasten kanssa kuin aikaisemmilla sukupolvilla. Yksi tärkeimmistä avun muodoista on lastenhoitoapu. Samaan aikaan yhä useammilla perheillä välimatkat isovanhempien luokse ovat kasvaneet ja vierailuja pystytään tekemään pääosin loma-aikoina.

Tästäpä syystä Kansallinen Lastenliitto haluaa haastaa kaikki tarttumaan tänään puhelimeen ja soittamaan, tai vaikkapa skypettämään, mummolaan tai jollekin muulle kaukaiselle mutta rakkaalle sukulaiselle tai ystävälle.

Kiitos että olette olleet mukana Lastenviikossa! <3

lauantai 21. marraskuuta 2015

Lapset ovat kunkkuja!

Lapsen oikeus mielipiteeseen, oikeus tulla kuulluksi sekä saada tietoa häntä koskevissa asioissa

Lastenviikon lauantaina juhlistetaan lasten oikeuksia mielipiteisiin, lasten oikeuksia saada tietoa sekä oikeutta tulla kuulluksi. Jokaisella lapsella on oikeus sanoa, kirjoittaa tai esimerkiksi piirtää omia ajatuksiaan, kunhan ne eivät loukkaa muita. Jokaisella lapsella on myös oikeus saada tietoa asioista ja hankkia sitä myös itse esimerkiksi internetistä, kirjoista, lehdistä sekä televisiosta. Aikuisten tulee kuitenkin suojella lasta sellaiselta tiedolta joka voi olla lapselle haitallista ja opettaa lapselle medialukutaitoa. Lasten mielipiteitä tulisi kuulla kun tehdään päätöksiä heitä koskevista asioista ja ottaa lapset mukaan kun suunnitellaan esimerkiksi koulun tai harrastusten toiminnan sisältöjä.

Päivittäin lapset voi ottaa mukaan päättämään muun muassa perheen harrastuksista, yhteisestä ajankäytöstä sekä ruoanlaitosta. Suunnittelu ja vaihtoehtojen pohtiminen on mukavaa ajanvietettä ja yhdessä kokatut ateriat tuovat mukavia muistoja. Lastenviikon kunniaksi voi esimerkiksi antaa lapsen vaikuttaa viikonlopun ateriaan ja senhän voi myös kokata yhdessä. Kokatusta ateriasta voitte ottaa kuvan ja postata sen Lastenliiton FB:n tapahtumasivulle tai Instagramiin käyttämällä tägejä #lastenviikko ja #lastenliitto ja olette mukana palkintojen arvonnassa!


Muistetaan siis kaikki ottaa lapset huomioon kun teemme perhettä koskevia päätöksiä, kertoa heille asioista, kuunnella heitä ja kysyä heidän mielipidettään. Yhdessä tekeminen ja lasten ajatukset tuovat rikkautta arkeen.

perjantai 20. marraskuuta 2015

Lippu korkealla! Lapsella on oikeus kunnioitukseen ja oikeuksiin

Vuonna 1989 hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa Lapsen oikeuksien sopimus, joka koskee kaikkia alle 18 vuotiaita. Suomessa sopimus astui voimaan vuonna 1991. Sopimuksessa esitetään, millainen on hyvä lapsuus ”ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittisiin tai muihin mielipiteisiin, kansallisuuteen, etniseen tai sosiaaliseen alkuperään, varallisuuteen, vammaisuuteen, syntyperään tai muuhun seikkaan perustuvaa erottelua” katsomatta (Lapsen oikeuksien sopimus, 2. artikla).
Lapsen oikeuksien päivänä on liputettu vuodesta 2013 alkaen Sisäministeriön suosituksesta. Vuoden 2015 tammikuussa Sisäministeriö on ehdottanut Lapsen oikeuksien päivää viralliseksi liputuspäiväksi.

Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi voitte askarrella kotona oman lapsen oikeuksien lipun! Lapsen oikeuksien lippu voi olla millainen vain – pääasia, että lapsi itse saa päättää, millaisen lipun tekee. Vanhemmat voivat toimia tarvittaessa avustavana tahona esimerkiksi leikkaamisessa, lapsen ohjeistuksen mukaisesti toki.

Näissä kuvissa lippuja askartelevat ihanat Sisu 6v ja Onni 6kk (Onnilla on käytössään mango- ja ruusunmarjasose sekä mustikat).Lippua varten tarvitsette esimerkiksi:
- paperia, kartonkia tai kangasta
- värikyniä, tusseja, liituja
- valitsemannelaisia koristeita, esimerkiksi nappeja, lehtikuvia, hilettä, lankaa
- halutessasi koktailtikun tai lankaa, riippuen siitä haluatteko tehdä roikkuvan vai salossa olevan lipun
- liimaa
(pienemmät lapset voivat käyttää koristeluun esimerkiksi marjoja tai marja-/hedelmäsoseita)

Tämä taidokas lippu syntyy Junian, 6v, käsissä

Leikkaa lipusta ensin sopivan muotoinen kappale. Lapsen oikeuksien lipun ei tarvitse olla perinteisen lipun muotoinen! Koristele lippu haluamasi laiseksi – lippu voi olla värikäs, suuri, pyöreä, pieni, mitä vain! Kun lippu on koristeltu, voit halutessasi kiinnittää sen koktailtikkuun (tai vastaavaan) tai naruun. 

Aadan, 8v, selkeästikin harkiten tekemä upea viirinauha
Nyt lippu on valmis!

Lapsuus on tärkeä – ei vain välietappi matkalla aikuisuuteen. Nostakaa siis lippu salkoon lasten kunniaksi!

torstai 19. marraskuuta 2015

Hali tekee hyvää!

Aamulla herätessä, illalla nukkumaan mennessä tai päivän mittaan milloin missäkin: kotiin tullessa, ystävää nähdessä, televisiota katsoessa, kesken leikkien tai muuten vaan – halauksia on aina hyvä antaa. Moni tietää, miten halaaminen helpottaa itkevää lasta, rauhoittaa murheellista teiniä tai antaa voimia ja iloisen mielen ystävälle / kumppanille. Kuinka moni tietää, miksi näin on?


Halatessa tai helliessä toista, erittyy kehoon mielihyvää tuottavaa oksitosiinihormonia. Se parantaa stressin säätelyä, laskee verenpainetta ja lievittää kipua. Samalla se saa ihmiset luottamaan toisiinsa ja uskomaan toisistaan hyvää. Hyväntahtoinen kosketus vähentää aggressiivisuutta sekä saa ihmiset, etenkin lapset, hyväntahtoisiksi toisiaan kohtaan. Lasten psykiatri Jukka Mäkelän mukaan lapsia halailemalla ja silittelemällä voimme vähentää stressiin liittyviä oireita ja sairauksia. Sillä myös opetamme lapsillemme sosiaalisuutta ja vuorovaikutustaitoja. Hellät kosketukset muodostavat lapselle kuvaa itsestään ja kehostaan, ja vaikuttavat suoraan siihen, kuinka ehyeksi lapsi itsensä tuntee. Loistavaa sairauksien ennaltaehkäisyä ja hyvän itsetunnon kehittämistä siis!

Halaaminen ja koskettaminen voivat suomalaisessa kulttuurissa vielä tuntua hieman vieraalta, mutta jokapäiväisessä elämässä toisen koskettaminen tulee luonnostaan. Lapsen tullessa kotiin koulusta, läksyissä auttaessa, tai vaikkapa illalla rauhoittuessa kirjaa lukien tai televisiota katsellen, on hyvä ottaa lapsi syliin ja antaa hänelle aikaa ja hellyyttä. Pienelläkin hellyydellä on jo suuri vaikutus lapsen päivään!

Lähde

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Digipaasto jättää aikaa yhdessä olemiselle


Digipelaaminen ja mediankäyttö lienee yleinen riidan aihe useassa lapsiperheessä. Toisaalta viime aikoina olemme saaneet myös lukea uutisia lapsien puheenkehityksen viivästymisistä, koska vanhemmat keskittyvät lasten kanssa keskustelun sijasta kännykän kanssa näpertelyyn. Helsingin Sanomien (5.11.2015) mielipide-palstalla tarttuu Kulosaaren yhteiskoulun kahdeksasluokkalainen Sini Mikkola aiheeseen ja ihmettelee miksi vanhemmat eivät vietä enää niin paljon aikaa lastensa kanssa. Ratkaisuksi Sini ehdottaa kännyköiden ja digilaitteiden jättämistä narikkaan ja ajanviettämistä perheen kesken.

Lastenliitto kannustaa perheitä pitämään Lastenviikon kunniaksi digipaastopäivän tai – illan. Digipaaston aikana on hyvä tilaisuus tutkia perheen digipelaamista ja median käyttöä ja huomata miten paljon kaikkea muuta saa tehtyä kun koneet ja kännykät eivät ole koko ajan auki. Digipaastopäivänä voi järjestää lautapeliturnauksen, jossa ratkaistaan perheen keskeinen lautapeliherruus tai pelaamalla yhdessä pihapelejä. Naapuritkin voi kutsua mukaan ja selvittää kuka on naapuruston pihapelimestari. 

Kinnarin koulussa on vietetty Digipaastoa jo neljänä vuotena peräkkäin. Idea digipaastosta lähti muutaman luokan vanhempien huolesta lapsiensa levottomuudesta ja vaikeuksista keskittyä kouluun. Tuolloin päätettiin kokeeksi pitää viihteettömän viikon nimellä kulkenutta digipaastoa, johon kaikki 2.luokan oppilaiden perheet osallistuivat. Kokemuksista rohkaistuneena päätettiin kokeilua laajentaa koko koulua koskevaksi seuraavana lukuvuonna. Tänä päivänä Viihteetön viikko on muuttunut Pelipaussiksi ja viikon aikana järjestetään mm. luokan perheiden kesken lautapeli-iltoja ja askartelutapahtumia. Tässä videossa Jari Sinkkonen kertoo digipaaston hyödyistä ja Kinnarin koulun lapset kokemuksiaan digipaastosta.

Mitäpä siis, jos pitäisitte tänään digipaastopäivän ja sulkisitte koneet ja puhelimet ja viettäisitte yhdessä aikaa pelaten lautapelejä tai lähtemällä lähimetsään eväsretkelle? Vietä digipaastopäivä Lastenviikon aikana ja kerro meille kokemuksistanne. Kaikki facebookin Lastenviikkotapahtumaan tai instagramiin kuvansa lisänneet tai aihetta kommentoineet osallistuvat upeiden palkintojen arvontaan Lastenviikon päätteeksi.

Lastenviikon tapahtumaan facebookissa pääset TÄSTÄ 

tiistai 17. marraskuuta 2015

Lapsella on oikeus turvalliseen ympäristöön: Unelmien Tourujoki

Lapsen oikeuksien sopimuksen tärkein tavoite on turvata kaikille lapsille elämän perusedellytykset ja turvallinen kasvuympäristö. Turvallinen kasvuympäristö pitää sisäällään monia eri asioita aina perhe-elämästä kouluympäristöön, mutta yksi osa sitä on myös turvallinen ja puhdas elinympäristö.Jyväskylässä lapset on otettu mukaan ympäristösuunnitteluun hauskan piirustuskilpailun kautta, josta nyt julkaistaan myös tulokset. Onnea voittajille!Lapset haluavat siistin, rauhallisen ja toiminnallisen jokiympäristön

Keskellä Jyväskylän kaupunkia virtaa Tourujoki, johon on suunnitteilla suuria muutoksia, koska sen vanha pato ja voimalaitos on päätetty purkaa ja joen virkistyskäyttöä kehittää. 3.10.2015 kaupunki järjesti tapahtuman nimeltä Tourujoen yö. Kansallisen Lastenliiton Keski-Suomen piiri järjesti osana tapahtumaa piirustuskilpailun nimeltään ”Millaisen joen haluamme?”. Ajatuksena oli, että lapset saavat piirtää tai maalata sellaisen joen, jonka he haluaisivat Jyväskylään. Osallistua pystyi joko lähettämällä kuvia tai tekemällä kuvat 3.10. järjestetyn työpajan aikana. Tavoitteena oli saavuttaa kaksi erittäin tärkeää asiaa: ensinnäkin järjestää lapsille mahdollisuus ilmaista itseään taiteen keinoin ja toiseksi saada heidän ajattelemaan uudella tavalla kaupunkiympäristöä eli miltä joki todella voisi näyttää keskellä Jyväskylän kaupunkia.

Kolme tuomaria valitsivat parhaan piirustukset kaikkien kilpailuun aikataulussa toimitettujen piirustusten joukosta. Kaikki piirustukset olivat kauniita, täynnä viestejä ja rakkaudella tehtyjä. Nuorin osallistuja oli 1v 8 kk ja vanhin 12 vuotta. Piirustuksien yhteinen henki oli selvä: kaupungin keskellä virtaavan joen pitää olla puhdas, rauhallinen, täynnä elämää ja siitä on oltava mahdollisuus nauttia yhteisönä. Olemme erittäin ylpeitä lapsista, heidän mielipiteistään ja erityisesti siitä, kuinka selvästi he ymmärtävät tarvitsevansa terveellistä ja turvallista ympäristöä.
Haluamme jakaa tämän suurenmoisen kokemuksen valtakunnallisesti ja julkaisemme nyt kilpailun tulokset: Alle 6 v.: Hymy ja Joel; 6.-8. v: Annikka ja Kosmo; 9-11 v: Vilma ja Eliisa ja 12-16v: Pessi ja Sanni.

Olemme luokitelleet piirustukset lasten ikien mukaan ja valitsimme kaksi parhasta kussakin luokassa. Voittajat tulevat saamaan palkinnon pienessä seremoniassa. Löydät kaikki piirustukset ja kuvat KKL:n Keski-Suomen piirin Facebook-sivulla ”Piirustuskilpailu Millaisen joen haluamme?Onnittelut kaikille voittajille ja kiitos kaikille osallistujille, jotka antoivat meille ilon nähdä työnsä ja haaveensa Jyväskylän kaupungin keskellä sijaitsevasta Tourujoesta.


maanantai 16. marraskuuta 2015

LastenviikkoHurraa! Marraskuun kohokohta on täällä: Lastenviikko. Lastenliitto aloitti viime vuonna valtakunnallisesti Lastenviikon juhlimisen näin marraskuun lopussa Lapsen oikeuksien kunniaksi. Me Kansallisessa Lastenliitossa liputamme Lapsen oikeuksien puolesta ja haluamme myös omalta osaltamme kannustaa teitä kaikkia toimimaan näiden oikeuksien puolesta omassa arjessanne.

Mitkä lapsen oikeudet?
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS) on lapsia koskeva ihmisoikeussopimus, joka koskee kaikki alle 18-vuotiaita lapsia. Sopimuksen tärkein tavoite on perusoikeuksien: terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille.

Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus, joka täytti 25 vuotta vuonna 2014. Suomessa lapsen oikeuksien sopimus tuli voimaan vuonna 1991. Valtio sitoutuu muuttamaan lakinsa ja toimintansa sopimusta vastaaviksi ratifioimalla sen. Ainoastaan Yhdysvallat ovat vielä sopimuksen ulkopuolella.

Lapsen oikeuksien sopimus on kokonaisuudessaan luettavissa täältä, mutta sen neljä yleistä periaatetta ovat
1. syrjimättömyys (artikla 2)
2. lapsen edun huomioiminen (artikla 3)
3. oikeus elämään ja kehittymiseen (artikla 6)
4. lapsen näkemysten kunnioittaminen (artikla 12)

Lapsen oikeuksien sopimus ei ole sama asia kuin Lapsen oikeuksien julistus (1959), sillä se ei sitonut valtioita oikeudellisesti, mutta sopimus sitoo.

No mitäs se Lastenviikko sitten pitää sisällään?
Lastenviikon aikana nostamme täällä blogissa ja sosiaalisessa mediassa esille muutamia Lapsen oikeuksien sopimuksen periaatteita kuvin, sanoin ja teoin. Kannustamme myös teitä kaikkia osallistumaan kanssamme Lastenviikkoon. Lapsen oikeuksien edistäminen on jokaisen aikuisen tehtävä!

Vuoden 2015 Lastenviikon teemana on Perheen kanssa!

Postaa meille Lastenviikon aikana kuva, kommentti tai vaikka runo päivittäin julkaistavasta lapsen oikeudesta FB:n tapahtumasivulle tai Instagramiin. Muista tägit #lastenviikko & #lastenliitto ja olet mukana viikolla 48 järjestettävässä arvonnassa, jossa on luvassa huikeita palkintoja! Lastenviikon aikana tapahtuu paljon myös paikallisesti!

Katso oman paikkakuntasi Lastenviikon tapahtumat, pop up -kerhot, avoimet ovet teemakerhoissa, satutuokiot ja muut aktiviteetit kunkin yhdistyksen sivuilta Lastenliitto.fi -osoitteesta.

Oikein ihanaa Lastenviikon alkua, ja muistakaa -  Lastenviikolla lapset ovat kunkkuja!

perjantai 13. marraskuuta 2015

Kansallisen Lastenliiton Lastenviikolla 16.-22.11.2015 lapset ovat kunkkuja

Tiedote 12.11.2015
Julkaisuvapaa heti

Jokaisella lapsella on erityisiä lapsen oikeuksia. Ne perustuvat YK:n oikeuksien sopimukseen. Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11.

Me Kansallisessa Lastenliitossa liputamme näiden oikeuksien puolesta ja sen kunniaksi järjestämme Lastenviikon 16.-22.11.2015. Vuoden 2015 teemana on Perheen kanssa!

Viikon aikana nostamme esiin erilaisia lapsen oikeuksia kuvin, sanoin ja teoin. Myös sinä voit osallistua – lasten oikeuksien edistäminen on jokaisen aikuisen tehtävä! Klikkaa itsesi mukaan!

Lastenviikko voi siis olla juuri siellä missä sinäkin. Postaa meille Lastenviikon aikana kuva, kommentti tai vaikka runo päivittäin tapahtumasivulla julkaistavasta lapsen oikeudesta FB:n tapahtumasivulle tai Instragramiin (huomiothan, että Instassa vain julkisten tilien kuvat näkyvät). Muista tägit #lastenviikko #lastenliitto ja olet mukana viikolla 48 järjestettävässä arvonnassa, jossa huikeita palkintoja!

Myös tukijamme liputtavat lasten oikeuksien puolesta ja haluavat kannustaa perheitä yhteiseen tekemiseen lahjoittamalla some-kampanjaan arvottavaksi perheille sopivia palkintoja. Lastenliitto kiittää Veikkausta, Legoa, Suomen Voimistelutuotetta, BurgerKingiä ja Helsingin OP-pankkia tärkeän asian tukemisesta.

Lisätietoja Kansallinen Lastenliitto, toiminnanjohtaja Mia Syysnummi-Kukkonen, 040 828 4419, mia.syysnummi-kukkonen@lastenliitto.fi

Pop Up- perhekahvila


Varsinais-Suomen piirijärjestö järjesti yhteistyössä Varsinais-Suomen Kokoomuksen kanssa Pop Up -perhekahvilan (PUPK) maanantaina 2.11. Tunnin mittainen perhekahvilahetki järjestettiin Turun keskustassa, kauppakeskus Forumin tyhjillään olevassa liiketilassa. Tapahtuma oli avoin kaikille, mutta suunnattu ensisijaisesti lapsiperheille. Paikan päällä Kokoomus tarjosi osallistujille Kaffillari:n laadukasta kahvia, pullaa sekä mehua perheen pienimmille. Historian ensimmäisessä PUPK:ssa vieraili Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb. Kysymyksiin vastaili myös Turun kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Kaija Hartiala (kok.).


Rennon ilmapiirin ja kahvittelun lisäksi PUPK:ssa oli lasten (ja myös aikuisten) mahdollista askarrella isänpäiväkortteja tulevaa isänpäivää varten. Askarteli sellaisen myös itse Alexander Stubbkin. Ja mitä nyt olisi tapahtuma ilman ilmapalloja? Tietenkin kaikki halukkaat saivat lähtiessään mukaansa Lastenliiton ja Kokoomuksen ilmapalloja.
keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Isänpäiväaskartelua

Ihan alkuun varoitus kaikille isille: älkää lukeko tätä tekstiä!

Marraskuista isänpäivää silmälläpitäen askartelun aiheena oli alkukuusta tietenkin isänpäiväkortti. Halusimme kuitenkin tällä kertaa keksiä jotakin, jolla voisi samanaikaisesti olla myös pitkäaikaisempaa käyttöä. Lopputuloksena tämänvuotinen kortti-idea päätyikin persoonallisen kirjanmerkin muotoon.


Tällä kertaa pohjatyövaihe oli erittäin helppo ja varsinainen tekeminen keskittyi siihen, miten lapset saivat käyttää omaa mielikuvitustaan ja näkemyksiään. Valmiille kartonkisille korttipohjille piirrettiin mallin mukainen hahmokuvio ja kun se oli saatu leikattua irti, alkoi koristeluideoiden keksiminen ja tekeminen.


Jotkut käyttivät kimallevärejä, toiset keksivät tehdä pumpulista partaa, toiset halusivat leikata langanpätkiä hiuksiksi tai kankaanpaloja vaatteiksi. Puunappeja päätyi neniksi ja puisilla irtokirjaimilla löytyi isälle omanlaisensa Teräsmies-merkki. Myös korttipohjan värivalinnat olivat lasten omissa käsissä; jotkut pohtivat mikä olisi isän lempiväri, toiset saattoivat ottaa omasta mielestään hauskimman tai kauneimman pohjavärin.


Vapaata suunnittelua helpotti osaltaan myös se, että työtä ei oikeastaan voi tehdä väärin. Koska jokainen sai päättää itse koristelutavat ja materiaalit sekä esimerkiksi sen, tuleeko kirjanmerkistä vaikkapa isän itsensä näköinen vai kenties jokin aivan omanlaisensa, pääsivät lasten näkemykset vapaasti lentelemään ilman epäonnistumisen tuomaa suorituspainetta. Ainoa erikoisempi huomioitava asia oli leikata ”kainaloihin” pienet viillot, joiden avulla kirjanmerkki-ukko saadaan pysymään tukevasti kiinni kirjan sivussa.

Antti Janka-Murros
Aamu- ja iltapäivätoiminnan vastuuohjaaja
Kansallinen Lastenliitto
Varsinais-Suomen piirijärjestö ry

maanantai 2. marraskuuta 2015

Askel Marraskuuhun

Marraskuu ja ensimmäiset yöpakkaset - mikä ihana aika! En tiedä onko syksyssä mitään ihanampaa, kuin astella aamulla hyvin pukeutuneena ulos ja tuntea kasvoilla kirpsakka syysilma. Suupielet kääntyvät väkisinkin hymyyn. Ilmakin tuntuu puhtaammalta näin syksyn pikku pakkasaamuina.

Saamme tuskin lunta maahan vielä tässä kuussa, ainakaan täällä Varsinais-Suomessa, mutta sitäkin suuremmalla syyllä kannattaa ottaa kaikki ilo irti tästä ihanasta syksystä. Vielä ehtii toteuttaa syksyisiä perheretkiä luontoon ihastelemaan kauniita värejä puiden lehdissä, jotka pikkuhiljaa tipahtelevat alas maahan.

Luonnon tarjoamia materiaaleja kannattaa myös hyödyntää esimerkiksi askarteluissa ja kaikki ulkoliikuntamahdollisuudet ennen lumien saapumista kannattaa hyödyntää.

Marraskuu on Varsinais-Suomen Lastenliiton vastuukuukausi blogin päivittämisessä. Tässä kuussa käsittelemme blogissa lasten oikeuksia ja paneudumme Lastenliiton valtakunnallisesti viettämään Lasten viikkoon 16.-22.11. Lisäksi esittelemme kerho-toimintojamme ja jaamme askarteluvinkkejä mm. Isänpäivää varten. Kannattaa siis pysyä matkassamme!


Inka Kiuru
piirikoordinaattori
Varsinais-Suomen piirijärjestö ry