perjantai 31. heinäkuuta 2015

Kesäherkku: piimä-mustikkapannukakku


Kesäherkkuja-sarjan viimeinen resepti on piimä-mustikkapannukakku. Pidemmän ajan haave oli saada parempi ja ehkä terveellisempikin pannukakkuresepti ja kun näin rautatieasemalla tuoreita mustikoita, nappasin kaupasta vielä mukaani piimän ja aloin googletella reseptiä. Ja koska haluan aina tuunata, jaan kanssanne mukaillun resepti muutamasta piimäpannukakusta

Piimä-mustikkapannukakku
5 dl piimää
2 1/2 dl jauhoja
2 dl täysjyväruisjauhoa
1 1/2 tl soodaa
5 rkl sokeria
5 munaa
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
noin 25g margariiniä sulatettuna
mustikoita

Lämmitä uuni 200-asteeseen. Sekoita takinan ainekset keskenään mustikoita lukuunottamatta. Kaada taikina piirakkavuokaan tai keskikokoiseen uunivuokaan. Ripottele päälle mustikat. Myös pakastetut mustikat kävyät.

Paista noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Lapsille tarjosin vaniljakastikkeen kera, itselleni laitoin turkkilaista jugurttia ja hunajaa.

Pannukakusta ei tule tällä sokerimäärällä kovin makeaa, joten makeanhimoiset laittakoot sitä lisää. Hunaja ja vaniljakastike tuovat kaivattua makeutta. Puolittamalla reseptin saa neljän hengen annoksen, tästä määrästä riittää huomisen välipalallekin.

Aurinkoisin terveisin
Herttaliisa

torstai 23. heinäkuuta 2015

Kesäherkku: maissilisäke

Aina ei tarvita grilliä, jotta voi nauttia kesäherkkuja. Kaupasta ostetut esikypsynnetyt maissit voi hyvin valmistaa myös paistinpannulla herkulliseksi lisukkeeksi, vaikkapa makkaroille.





Leikkaa maissinjyvät irti rangasta, lisää paistinpannulle öljyä ja paista, kunnes ovat saaneet kauniin värin pintaan. Lisää makua saa, kun lisää kevätsipulia joukkoon. Helppo ja nopea kesäherkku!

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kesäherkku: tortillat


Tortillat sopivat hyvin lapsiperheenkin ruokapöytään. Täytteitä voi valita siten, että niistä löytyy jokaiselle jotakin. Kaupasta saa myös täysjyvävehnätortilloita, jos haluaa syödä hivenen terveellisemmin.

Meillä esikoinen laittaa tortillan väliin kasan avocadoa sekä paprikaa, kuopus syö lätyn sellaisenaan ja täytteet erikseen lautaselta. Tapansa kullakin, mutta helppo tapa saada lapsetkin maistamaan erilaisia makuja, kun tortillan syöminen itsessään on jo uutta, niin samalla saa myös jotain muutakin uutta mukaan ruokavalioon.

Hyvää ruokahalua!


torstai 16. heinäkuuta 2015

Kesäherkku: mansikat

Tämä kesäherkku ei enempää esittelyitä kaipaa. Suomalainen mansikka, ne maistuvat aina kesältä! Nämä syötiin tällaisenaan, auringon lämmittäminä. Mielikuvitus on vain rajana, kun mansikoista haluaa tehdä jälkiruokia. Mikä on sinun kesäherkkusi mansikoista?

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Kesäherkku: tomaattikastike

Tämä restepti valmistetaan kesäisistä, kotimaisista tomaateista, mutta nautitaan vasta syksyllä. Resepti on helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja jättämällä etikan pois, tästä saa herkullisen pastakastikkeen.

Tähän tulisen ystävän tomaattikastikkeeseen laitettiin:
2,5 kg kotimaisia tomaatteja
4 itsekasvatettua punaista chiliä siemenien kera
1 makea sipuli
4 valkosipulin kynttä
öljyä
noin ruokalusikallinen ruokokidesokeria
2 rkl etikkaa
mustapippuria
oreganoa
basilikaa
ripaus suolaa

Kuumenna vesi kattilassa ja vedä veitsellä viillot tomaatteihin.
Keitä tomaatteja noin pari minuuttia ja nosta ne sitten kylmään veteen.
Kuori tomaatit, poista kanta ja pilko.



Kuullota ronskisti leikattu chili ja sipulit öljyssä.
Laita tomaatit, sipuli ja chilit kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella.
Lämmitä kastike ja lisää etikka, sokeri ja mausteet.
Maista ja mausta tarvittaessa lisää.


Kuumenna lasipurkit kiehuvalla vedellä. Täytä purkit ja laita jääkaappiin.


Vähentämällä chiliä tai jättämällä sen kokonaan pois tästä saa miedon tomaattikastikkeen. Laita etikkaa varovasti, koska sen maku maistuu helposti läpi. Perus pastakastikeen ilman etikkaa voi myös pakastaa syksyä varten. Ja syksyllä tämän reseptin voi toteuttaa joko ulkomaisista tomaateista tai purkkitomaateista.

Kesän makujen säilöntä on aloitettu!

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Kesäherkku: kotimaiset vihannekset


Dipattavia vihanneksia löytyy yleensä juhlista ja illanistujaisista, mutta nyt niitä tarjoiltiin arkipäivän iltapalaksi. Vinkki tuli juurikin viikonloppuna vietetyistä ystävän synttärijuhlista. Valmistelut vievät yllättävän vähän aikaa ja lopputulos maistuu myös lapsille, joten näitä tarjoillaan meidän perheessä useamminkin.

Kotimaiset kurkut ja porkkanat ovat herkullisia, kesäkurpitsa rapeaa ja sekaan voi laittaa juuri niitä vihanneksia joista itse pitää. Kevyt kermaviilidippi kylkeen ja rouskuva iltapala on valmis.

Kesäisin terveisin
Herttaliisa

torstai 2. heinäkuuta 2015

Kesäherkku: omppuruusut


Omppuruusut 10−12 kpl
Omppuruusuihin saa upotettua jääkaapista viimeisetkin omenahillot purkin pohjalta ennen uutta satoa. Lastenliiton koekeittiössä käytettiin kotona keitettyä valmiiksi maustettua omenahilloa.
3 (punaista) omenaa(sitruunamehua)
1 pkt torttutaikinalevyjä

n. 100g omenahilloa tai marmeladia
kanelia

margariinia voiteluun

tomusokeria
Ota torttutaikina sulamaan. Levitä taikinalevyt työpöydälle leivinpaperin päälle. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele muffinipelti margariinilla valmiiksi tai käytä muffinivuokia.
Pese omenat, halkaise ne ja leikkaa kuorimaveitsellä siemenkodan ympäriltä siivuja (puolikuun muotoisia viipaleita). Purista omenasiivujen päälle halutessasi vähän sitruunamehua tummumisen ehkäisemiseksi.
Kauli sulaneet taikinalevyt yksitellen isommiksi pituus- ja leveyssuunnassa. Leikkaa taikina kahtia siten, että siitä jää kaksi mahdollisimman pitkää palaa. Levitä taikinapalan keskustaan ohuesti omenahilloa ja ripottele vähän kanelia. Levitä omenasiivut lomittain toistensa päälle taikinan leveään reunaan siten, että omenan kuoripuoli ylettyy taikinan reunan yli. Taita taikinan alempi puoli omenasiivujen päälle. Rullaa nyytiksi ja nosta voideltuun muffinivuokaan.
Paista omppuruusut 175-asteisessa uunissa kauniin kullanruskeiksi uunin alatasolla. Paistoaika on noin 30 minuuttia uunista riippuen. Peitä leivonnaiset paiston aikana tarvittaessa leivinpaperilla. Anna omppuruusujen jäähtyä hetki. Siivilöi tarjoiluvaiheessa kevyesti tomusokeria omppuruusujen päälle. 
Hyviä herkutteluhetkiä!
Tuuli