perjantai 20. marraskuuta 2015

Lippu korkealla! Lapsella on oikeus kunnioitukseen ja oikeuksiin

Vuonna 1989 hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa Lapsen oikeuksien sopimus, joka koskee kaikkia alle 18 vuotiaita. Suomessa sopimus astui voimaan vuonna 1991. Sopimuksessa esitetään, millainen on hyvä lapsuus ”ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittisiin tai muihin mielipiteisiin, kansallisuuteen, etniseen tai sosiaaliseen alkuperään, varallisuuteen, vammaisuuteen, syntyperään tai muuhun seikkaan perustuvaa erottelua” katsomatta (Lapsen oikeuksien sopimus, 2. artikla).
Lapsen oikeuksien päivänä on liputettu vuodesta 2013 alkaen Sisäministeriön suosituksesta. Vuoden 2015 tammikuussa Sisäministeriö on ehdottanut Lapsen oikeuksien päivää viralliseksi liputuspäiväksi.

Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi voitte askarrella kotona oman lapsen oikeuksien lipun! Lapsen oikeuksien lippu voi olla millainen vain – pääasia, että lapsi itse saa päättää, millaisen lipun tekee. Vanhemmat voivat toimia tarvittaessa avustavana tahona esimerkiksi leikkaamisessa, lapsen ohjeistuksen mukaisesti toki.

Näissä kuvissa lippuja askartelevat ihanat Sisu 6v ja Onni 6kk (Onnilla on käytössään mango- ja ruusunmarjasose sekä mustikat).Lippua varten tarvitsette esimerkiksi:
- paperia, kartonkia tai kangasta
- värikyniä, tusseja, liituja
- valitsemannelaisia koristeita, esimerkiksi nappeja, lehtikuvia, hilettä, lankaa
- halutessasi koktailtikun tai lankaa, riippuen siitä haluatteko tehdä roikkuvan vai salossa olevan lipun
- liimaa
(pienemmät lapset voivat käyttää koristeluun esimerkiksi marjoja tai marja-/hedelmäsoseita)

Tämä taidokas lippu syntyy Junian, 6v, käsissä

Leikkaa lipusta ensin sopivan muotoinen kappale. Lapsen oikeuksien lipun ei tarvitse olla perinteisen lipun muotoinen! Koristele lippu haluamasi laiseksi – lippu voi olla värikäs, suuri, pyöreä, pieni, mitä vain! Kun lippu on koristeltu, voit halutessasi kiinnittää sen koktailtikkuun (tai vastaavaan) tai naruun. 

Aadan, 8v, selkeästikin harkiten tekemä upea viirinauha
Nyt lippu on valmis!

Lapsuus on tärkeä – ei vain välietappi matkalla aikuisuuteen. Nostakaa siis lippu salkoon lasten kunniaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti