lauantai 21. marraskuuta 2015

Lapset ovat kunkkuja!

Lapsen oikeus mielipiteeseen, oikeus tulla kuulluksi sekä saada tietoa häntä koskevissa asioissa

Lastenviikon lauantaina juhlistetaan lasten oikeuksia mielipiteisiin, lasten oikeuksia saada tietoa sekä oikeutta tulla kuulluksi. Jokaisella lapsella on oikeus sanoa, kirjoittaa tai esimerkiksi piirtää omia ajatuksiaan, kunhan ne eivät loukkaa muita. Jokaisella lapsella on myös oikeus saada tietoa asioista ja hankkia sitä myös itse esimerkiksi internetistä, kirjoista, lehdistä sekä televisiosta. Aikuisten tulee kuitenkin suojella lasta sellaiselta tiedolta joka voi olla lapselle haitallista ja opettaa lapselle medialukutaitoa. Lasten mielipiteitä tulisi kuulla kun tehdään päätöksiä heitä koskevista asioista ja ottaa lapset mukaan kun suunnitellaan esimerkiksi koulun tai harrastusten toiminnan sisältöjä.

Päivittäin lapset voi ottaa mukaan päättämään muun muassa perheen harrastuksista, yhteisestä ajankäytöstä sekä ruoanlaitosta. Suunnittelu ja vaihtoehtojen pohtiminen on mukavaa ajanvietettä ja yhdessä kokatut ateriat tuovat mukavia muistoja. Lastenviikon kunniaksi voi esimerkiksi antaa lapsen vaikuttaa viikonlopun ateriaan ja senhän voi myös kokata yhdessä. Kokatusta ateriasta voitte ottaa kuvan ja postata sen Lastenliiton FB:n tapahtumasivulle tai Instagramiin käyttämällä tägejä #lastenviikko ja #lastenliitto ja olette mukana palkintojen arvonnassa!


Muistetaan siis kaikki ottaa lapset huomioon kun teemme perhettä koskevia päätöksiä, kertoa heille asioista, kuunnella heitä ja kysyä heidän mielipidettään. Yhdessä tekeminen ja lasten ajatukset tuovat rikkautta arkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti