tiistai 17. marraskuuta 2015

Lapsella on oikeus turvalliseen ympäristöön: Unelmien Tourujoki

Lapsen oikeuksien sopimuksen tärkein tavoite on turvata kaikille lapsille elämän perusedellytykset ja turvallinen kasvuympäristö. Turvallinen kasvuympäristö pitää sisäällään monia eri asioita aina perhe-elämästä kouluympäristöön, mutta yksi osa sitä on myös turvallinen ja puhdas elinympäristö.Jyväskylässä lapset on otettu mukaan ympäristösuunnitteluun hauskan piirustuskilpailun kautta, josta nyt julkaistaan myös tulokset. Onnea voittajille!Lapset haluavat siistin, rauhallisen ja toiminnallisen jokiympäristön

Keskellä Jyväskylän kaupunkia virtaa Tourujoki, johon on suunnitteilla suuria muutoksia, koska sen vanha pato ja voimalaitos on päätetty purkaa ja joen virkistyskäyttöä kehittää. 3.10.2015 kaupunki järjesti tapahtuman nimeltä Tourujoen yö. Kansallisen Lastenliiton Keski-Suomen piiri järjesti osana tapahtumaa piirustuskilpailun nimeltään ”Millaisen joen haluamme?”. Ajatuksena oli, että lapset saavat piirtää tai maalata sellaisen joen, jonka he haluaisivat Jyväskylään. Osallistua pystyi joko lähettämällä kuvia tai tekemällä kuvat 3.10. järjestetyn työpajan aikana. Tavoitteena oli saavuttaa kaksi erittäin tärkeää asiaa: ensinnäkin järjestää lapsille mahdollisuus ilmaista itseään taiteen keinoin ja toiseksi saada heidän ajattelemaan uudella tavalla kaupunkiympäristöä eli miltä joki todella voisi näyttää keskellä Jyväskylän kaupunkia.

Kolme tuomaria valitsivat parhaan piirustukset kaikkien kilpailuun aikataulussa toimitettujen piirustusten joukosta. Kaikki piirustukset olivat kauniita, täynnä viestejä ja rakkaudella tehtyjä. Nuorin osallistuja oli 1v 8 kk ja vanhin 12 vuotta. Piirustuksien yhteinen henki oli selvä: kaupungin keskellä virtaavan joen pitää olla puhdas, rauhallinen, täynnä elämää ja siitä on oltava mahdollisuus nauttia yhteisönä. Olemme erittäin ylpeitä lapsista, heidän mielipiteistään ja erityisesti siitä, kuinka selvästi he ymmärtävät tarvitsevansa terveellistä ja turvallista ympäristöä.
Haluamme jakaa tämän suurenmoisen kokemuksen valtakunnallisesti ja julkaisemme nyt kilpailun tulokset: Alle 6 v.: Hymy ja Joel; 6.-8. v: Annikka ja Kosmo; 9-11 v: Vilma ja Eliisa ja 12-16v: Pessi ja Sanni.

Olemme luokitelleet piirustukset lasten ikien mukaan ja valitsimme kaksi parhasta kussakin luokassa. Voittajat tulevat saamaan palkinnon pienessä seremoniassa. Löydät kaikki piirustukset ja kuvat KKL:n Keski-Suomen piirin Facebook-sivulla ”Piirustuskilpailu Millaisen joen haluamme?Onnittelut kaikille voittajille ja kiitos kaikille osallistujille, jotka antoivat meille ilon nähdä työnsä ja haaveensa Jyväskylän kaupungin keskellä sijaitsevasta Tourujoesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti