torstai 19. marraskuuta 2015

Hali tekee hyvää!

Aamulla herätessä, illalla nukkumaan mennessä tai päivän mittaan milloin missäkin: kotiin tullessa, ystävää nähdessä, televisiota katsoessa, kesken leikkien tai muuten vaan – halauksia on aina hyvä antaa. Moni tietää, miten halaaminen helpottaa itkevää lasta, rauhoittaa murheellista teiniä tai antaa voimia ja iloisen mielen ystävälle / kumppanille. Kuinka moni tietää, miksi näin on?


Halatessa tai helliessä toista, erittyy kehoon mielihyvää tuottavaa oksitosiinihormonia. Se parantaa stressin säätelyä, laskee verenpainetta ja lievittää kipua. Samalla se saa ihmiset luottamaan toisiinsa ja uskomaan toisistaan hyvää. Hyväntahtoinen kosketus vähentää aggressiivisuutta sekä saa ihmiset, etenkin lapset, hyväntahtoisiksi toisiaan kohtaan. Lasten psykiatri Jukka Mäkelän mukaan lapsia halailemalla ja silittelemällä voimme vähentää stressiin liittyviä oireita ja sairauksia. Sillä myös opetamme lapsillemme sosiaalisuutta ja vuorovaikutustaitoja. Hellät kosketukset muodostavat lapselle kuvaa itsestään ja kehostaan, ja vaikuttavat suoraan siihen, kuinka ehyeksi lapsi itsensä tuntee. Loistavaa sairauksien ennaltaehkäisyä ja hyvän itsetunnon kehittämistä siis!

Halaaminen ja koskettaminen voivat suomalaisessa kulttuurissa vielä tuntua hieman vieraalta, mutta jokapäiväisessä elämässä toisen koskettaminen tulee luonnostaan. Lapsen tullessa kotiin koulusta, läksyissä auttaessa, tai vaikkapa illalla rauhoittuessa kirjaa lukien tai televisiota katsellen, on hyvä ottaa lapsi syliin ja antaa hänelle aikaa ja hellyyttä. Pienelläkin hellyydellä on jo suuri vaikutus lapsen päivään!

Lähde

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti