keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Digipaasto jättää aikaa yhdessä olemiselle


Digipelaaminen ja mediankäyttö lienee yleinen riidan aihe useassa lapsiperheessä. Toisaalta viime aikoina olemme saaneet myös lukea uutisia lapsien puheenkehityksen viivästymisistä, koska vanhemmat keskittyvät lasten kanssa keskustelun sijasta kännykän kanssa näpertelyyn. Helsingin Sanomien (5.11.2015) mielipide-palstalla tarttuu Kulosaaren yhteiskoulun kahdeksasluokkalainen Sini Mikkola aiheeseen ja ihmettelee miksi vanhemmat eivät vietä enää niin paljon aikaa lastensa kanssa. Ratkaisuksi Sini ehdottaa kännyköiden ja digilaitteiden jättämistä narikkaan ja ajanviettämistä perheen kesken.

Lastenliitto kannustaa perheitä pitämään Lastenviikon kunniaksi digipaastopäivän tai – illan. Digipaaston aikana on hyvä tilaisuus tutkia perheen digipelaamista ja median käyttöä ja huomata miten paljon kaikkea muuta saa tehtyä kun koneet ja kännykät eivät ole koko ajan auki. Digipaastopäivänä voi järjestää lautapeliturnauksen, jossa ratkaistaan perheen keskeinen lautapeliherruus tai pelaamalla yhdessä pihapelejä. Naapuritkin voi kutsua mukaan ja selvittää kuka on naapuruston pihapelimestari. 

Kinnarin koulussa on vietetty Digipaastoa jo neljänä vuotena peräkkäin. Idea digipaastosta lähti muutaman luokan vanhempien huolesta lapsiensa levottomuudesta ja vaikeuksista keskittyä kouluun. Tuolloin päätettiin kokeeksi pitää viihteettömän viikon nimellä kulkenutta digipaastoa, johon kaikki 2.luokan oppilaiden perheet osallistuivat. Kokemuksista rohkaistuneena päätettiin kokeilua laajentaa koko koulua koskevaksi seuraavana lukuvuonna. Tänä päivänä Viihteetön viikko on muuttunut Pelipaussiksi ja viikon aikana järjestetään mm. luokan perheiden kesken lautapeli-iltoja ja askartelutapahtumia. Tässä videossa Jari Sinkkonen kertoo digipaaston hyödyistä ja Kinnarin koulun lapset kokemuksiaan digipaastosta.

Mitäpä siis, jos pitäisitte tänään digipaastopäivän ja sulkisitte koneet ja puhelimet ja viettäisitte yhdessä aikaa pelaten lautapelejä tai lähtemällä lähimetsään eväsretkelle? Vietä digipaastopäivä Lastenviikon aikana ja kerro meille kokemuksistanne. Kaikki facebookin Lastenviikkotapahtumaan tai instagramiin kuvansa lisänneet tai aihetta kommentoineet osallistuvat upeiden palkintojen arvontaan Lastenviikon päätteeksi.

Lastenviikon tapahtumaan facebookissa pääset TÄSTÄ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti