keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Syksyinen herkkuresepti: maukkaat suklaamuffinit

Lastenliiton Raision paikallisyhdistys osallistui paikallisille Killin Markkinoille 29.8. ja päätimme leipoa tapahtumaa varten herkullisia suklaamuffineja. Resepti on erittäin helppo ja sitä voi varioida mielensä mukaan!

Itse tein kaksinkertaisen taikinan, kun leipurikärpänen puri oikein kunnolla. Älkää siis ihmetelkö, että kuvissa määrät ovat suurempia kuin ohjeessa! Lisäksi käytin Daim-suklaan lisäksi myös Maraboun Domino-suklaata osaan muffineissa. Molemmat veivät kyllä kielen mennessään!

Muffinitaikina (12 kpl isoja, 15 - 20 kpl pienempiä):

200 g esim. Daim-maitosuklaata (Marabou)
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 ½ rkl kaakaojauhetta
1 ½ dl maitoa tai kermaa

Aluksi on aina hyvä ottaa kaikki leivontaa varten tarvittavat tarvikkeet esille, jottei kesken kaiken joudu etsimään puuttuvia aineksia. Ja tietenkin pitää myös laittaa uuni päälle! Eli aseta uuni 225 asteeseen odottelemaan pian syntyviä muffineja.

Reseptissä mainittujen kuivien aineiden lisäksi tarvitset myös pari kulhoa (tarpeeksi suuria) sekä sähkövatkaimen ja muutaman lusikan sekä mauste- ja desilitramittoja.

Sekoita ensin kaikki kuivat aineet keskenään tarpeeksi isossa kulhossa. Huolehdi, että leivinjauhe sekoittuu tasaisesti jauhoseokseen.

Leikkaa voi taikinaa varten. Huomasithan, että voit käyttää voin kääreissä olevaa mittataulukkoa hyväksi leikatessa voita oikean määrän! Sulata voi esimerkiksi muovikulhossa mikrossa. Huom! Laita pieneksi hetkeksi kerrallaan mikroon ja sekoita välillä. Voista ei ole tarkoitus saada kuumaa, vaan nestemäistä.

 Kaada sulanut ja hieman jäähtynyt voi kuivien aineiden sekaan ja sekoita.

Riko mukaan myös kananmunat ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Vinkki: kananmunat kannattaa rikkoa erilliseen lasiin tai kulhoon ensin, jotta vahingon sattuessa sieltä on helppo poimia mukaan joutuneet kananmunan kuoret pois eikä tarvitse nyppiä niitä pois taikinasta.Ota valitsemastasi suklaalevystä puolet ja raasta se raastimella pieneksi. Voit itse valita haluatko suklaasta todella hienoa vai hieman isompaa raastetta, jonka erottaa muffineja syödessä. Kaada valmis raaste taikinaseoksen joukkoon.

Levitä muffinivuoat pellille. Jos omistat muffinipellin, riittää vain yksi muffinivuoka, mutta normaalille pellille laitettaessa kannattaa laittaa kaksi vuokaa päällekkäin, jotta muffinit pitää muotonsa uunissa. Itse löysin kaupasta niin jämäköitä vuokia, että muffinit pysyivät hyvin kasassa, vaikka laitoin vain yhden vuoan.

Laita kahden lusikan avulla taikinaa noin puoleen väliin muffinivuokaa. Tässä välissä voit piilottaa taikinaan esimerkiksi jäljelle jääneestä suklaalevystä palasen tai puolikkaan palasen. Peitä suklaapalanen taikinalla. Taikinaa saa olla noin 2/3 muffinivuoan koosta. Jos laitat vuoan liian täyteen taikinaa, pursuaa se paistovaiheessa yli äyräiden.

Sitten muffinit vain uuniin ja odottelemaan! Paistoaika on hieman muffinien koosta riippuen noin 10-15 minuuttia. Muffineja kannattaa pitää koko ajan silmällä, jotteivät ne pääse palamaan.

Sillä välin voi myös käyttää aikaa hyödyksi ja siivota keittiötä. Leipoessa usein tuppaa tulemaan paljon tiskiä, ja mikä olisikaan parempi aika tiskata kuin muffinien kypsymistä odotellessa. Näin tiskit eivät odota herkuttelun jälkeen vaan voi ottaa vaikka pienen ruokalevon!

Prrrr! Herätyskello soi ja muistuttaa, että muffinit ovat valmiita. Herkullinen tuoksu täyttää sieraimet, kun muffinit nostetaan pois uunista keittiön tasolle jäähtymään. Ja eikun herkuttelemaan!
Syysterveisin
Inka Kiuru

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti