tiistai 16. kesäkuuta 2015

Ollaanko jo perillä?

Juhannus lähenee ja samoin kesäiset reissut lasten kanssa. Kesälomamatkailu lasten kanssa on antoisaa ja välillä haastavaa. Kiire kannattaa jättää matkasta, koska aina voi tulla niitä yllättäviä tekijöitä mukaan, mutta myös suunnitelmista poikkeamiselle kannattaa antaa mahdollisuus. Matkan ei tarvitse olla edes pitkä, kun rattaista tai takapenkiltä kuuluu: Ollaanko jo perillä?


Pidemmät retket tarvitsevat etukäteissuunnittelua, mutta myös lasten kanssa voi lähteä ex tempore retkille. Nopein pakkaus viikonlopun mittaiselle retkelle on suoritettu 20 minuutissa, ja matkasta unohtui vain nuorimmaisen yöpaita. Kun kokemusta reissuista on kertynyt, tietyt tavarat osaa pakata mukaan jo automaatilla. Kunhan sivusilmällä tarkkailee, ettei kassien tutkimisesta innostuneet perheen pienimmät pura laukkua sitä mukaan kuin saa itse pakattua. Kun lapset kasvavat, heille voi antaa vastuuksi pakata omat lelut, kirjat ja unilelut omaan kassiin. Ennen lähtöä kannattaa toki vielä tarkistaa, mitä laukkuun on oikein laitettu, koska viimeksi lentokoneeseen oltiin viemässä saksia käsilaukussa.


Jo itse matka pitää suunnitella, jos mukaan lähtee lapsia. Mikä on hyvä aika startata, miten ehditään junaan, eväät, lelut ja vessakäynnit kuuluvat olennaisesti lähdön suunnitteluun. Pitkäkin matka taittuu helposti, jos lapset nukkuvat mielellään päiväunia autossa tai rattaissa. Omassa lasten viihdytyskassista löytyy aina muutama rusinapaketti, pastillit sekä välipalakeksejä. Vauvojen smoothiet ovat helppoja reissueväitä ja maistuvat myös vanhemmille lapsille ja toimivat kiukkunälän ehkäisyssä.

Meidän perheen retket tehdään pääsääntöisesti autolla. Lapset pakkaavat jo itse mukaansa lehdet ja kirjat, joita haluavat lukea takapenkillä. Automatkustaminen helpottuu kevään edetessä, kun autossa voi lukea vielä illallakin ja katsella maisemia. Siinä missä omassa lapsuudessa luettiin nippuun sidottuja Aku Ankkoja ja arvuuteltiin vastaantulevien autojen värejä, jo 2-vuotias pelaa sujuvasti padilla lapsille suunnattuja pelejä. Muutamat viimeiset puolituntiset ovat pelastaneet Youtube ja Muumilaakson tarinat. Tekniikkaa hyödynnetään silloin, kun se säilyttää perherauhan autossa.

Piirtäminen, autoon sopivat lautapelit ja eväät nopeuttavat lasten matkaa. Junassa pääsee liikkumaan ja leikkimään, automatkailu mahdollistaa jaloittelutauot sellaisissa paikoissa, mihin ei ehkä muuten pysähtyisi. 

Lentokonematkustelusta meillä ei ole juurikaan kokemusta. Yksi pitkänmatkan lento on tehty ja silloinkin nuorimmainen huusi suoraa huutoa koko matkan, kun ei osannut nukkua päiväunia sylissä. Kesällä koittaa toinen yritys. Nyt on luvassa mennen tullen yölennot. Joko se sujuu helposti tai luvassa on haasteita. Ensiavuksi pakataan eväiden lisäksi pari tarravihkoa, piirustusvälineet ja lentotilassa oleva padi.

Mitkä ovat sinun vinkkisi lasten kanssa matkustamiseen? Voit jättää vinkkisi kommenttikenttään.

Hyviä kesälomamatkailuja kaikille!

Herttaliisa Tuure

Toiminnanjohtaja

Kansallinen Lastenliitto ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti