torstai 9. huhtikuuta 2015

Kielen ja kirjojen päivä

Torstaina 9. huhtikuuta liputetaan Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. Lapsille voi kertoa, että Agricola oli mies, jonka ansiosta puhumme tällä tavoin kuin puhumme. Agricolan päivää voi teeman mukaisesti viettää lasten kanssa hyvän kirjan parissa ja esitellä vaikkapa omia lapsuuden aikaisia suosikkikirjojaan.

Suomen kieli on 1500-luvulla eläneen Agricolan ajoista muuttunut valtavan paljon. Agricolan kenties kuuluisin teos on Abckirja (1543), ja vaikkei siitä ole juurikaan apua nykyaikaisessa lukemaan oppimisessa, on hyvä muistaa, että jostakin on joskus lähdetty liikkeelle. Agricolan aikaan tärkeää oli saada suomen kieli ylipäätään kirjojen sivuille ja näin alkaa oikeuttaa suomen kieltä puhuvan rahvaan asemaa. Suomen kieli sai virallisen kielen aseman ruotsin rinnalla vasta 300 vuotta Agricolan kuoleman jälkeen, joten perustellusti voidaan sanoa, että Agricola oli aikansa todellinen edelläkävijä. Agricolan päivää voi tulkita nykyaikana vietettävän myös siksi, että globaaleina maailmankansalaisinakin haluamme yhä pitää kiinni omasta kieliperinteestämme.

Taito ja oikeus saada käyttää omaa äidinkieltä ovat tärkeämpiä kuin helposti tulee ajateltua: millään muulla kielellä emme voi ilmaista itseämme niin luovasti ja tyhjentävästi. Lapset erityisesti osaavat käyttää kieltä oivaltavasti, ja siihen heitä kannattaa ilman muuta kannustaa. Piirtämisen ja muun luovan leikin sijaan voi joskus kokeilla vaikkapa sadutusta.

Omia suosikkejani lapsena olivat Kristiina Louhen Aino-kirjat ja Topeliuksen sadut, erityisesti Adalmiinan helmi. Niitä uskallan yhtä suositella luku- ja kieli-innokkaille lapsille ja vanhemmille.


Siina Autio
FM (suomen kieli)
Pirkanmaan Lastenliiton piirikoordinaattori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti