tiistai 17. helmikuuta 2015

Laskiaisen perinteet

Laskiainen tunnetaan nykyään laskiaispullasta ja pulkkamäestä. Laskiaiseen liittyy kuitenkin joukko perinteitä ja uskomuksia, joista monet ovat jo unohtuneet.

Monet laskiaisperinteistä liittyvät pellavan, hampun ja villojen kehräämisen päättymiseen. Laskiainen osuu meillä aina talveen, jolloin mäenlasku ja kelkkailu on ollut pitkään perinteenä. Mäenlaskuun on kuulunut erilaisia sananlaskuja. Perinteisesti mäessä on huudettu ”pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kun nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia”. Mitä pidemmälle pulkka luistaa, sitä pidempiä pellavia oli luvassa. Lisäksi on uskottu, että naisten tuli pitää hiuksiaan auki ja harjata niitä usein. Näin uskottiin, että pellavista tulee puhtaita, kuituisia, vaaleita ja kiiltäviä.
Sheknows

Ruokaperinteet ovat liittyneet paaston alkamiseen ja niihin on kuulunut paljon erilaisia uskomuksia. Laskiaisena on syöty hyvin rasvaista ja lihaisaa ruokaa, koska seuraavan kerran lihaa on saanut syödä paaston jälkeen pääsiäisenä. Ruoan piti olla hyvin rasvaista ja mitä enemmän rasvaa kiilteli sormissa, sitä paremmin lehmät lypsivät ja siat lihoivat. Nykyäänkin laskiaiseen yhdistetään hernekeitto, pannukakku ja laskiaispullat. Laskiaispullien herkuttelijat jakautuvat kahteen eri leiriin: mantelimassan ja hilloin puolestapuhujiin.

Laskiainen on ennen kaikkea hyvästely talvelle ja laskiaistiistaista voidaan aloittaa kevään odottaminen.

Eteläinen Suomi nauttii hiihtolomasta tällä viikolla, jonka innoittamana jaamme ulkoilun viilentämien sormien lämmittelyyn muutaman idean kaakaon jalostamiseen, kuvan saa suuremmaksi sitä klikkaamalla. Arjen pieniä iloja.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti